Изтеглиха локомотива, който се вряза в паднала скала в Кресненското дефиле

Локомотивът, който преди два дни се вряза в паднала скала по трасето на ЖП линията Петрич - Благоевград вече е изтеглен до гара "Черниче", информира БНТ. Очаква се утре да бъде възстановено движението по трасето. Специалисти ще правят огледи на трасето, за да се изчислят нанесените щети по засегнатия 100 - метров участък от релсовия път.

През целия ден екипите опитваха да разрушат огромния гранитен къс затиснал локомотива. Цялото трасе в района на Кресненското дефиле е проблемно според хидрогеолози, тъй като има много скални блокове, който са потенциално опасни от срутване.

"Особено в участъка на Кресненското ханче има надвиснали горе-долу два големи участъка, които могат да се получат тежки срутища, които да доведат до пътни инциденти", каза Лазар Беров, специалист по хидрогеология и инженерна геология.

От Национална компания "Железопътна инфраструктура" ще правят допълнителни огледи на железопътните линии.

"Ако се наложи и геодезисти ще наемаме, но ще си направим оглед на цялата железопътна мрежа там, където преминава през дефилетата. Иначе ние си знаем местата, регистрирани са, постоянно се наблюдават, но това просто никога не е давало симптоми и тръгна изведнъж", заяви Бисер Минчев, главен ревизор по безопасността на НКЖИ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България