Изтекли записи уличават Лаура Кьовеши в натиск и заплахи над прокурори в Румъния

Искат оставката на шефката на Националната дирекция за борба с корупцията

Скандал тресе Националната дирекция за борба с корупцията (DNA) в Румъния и нейният шеф Лаура Кьовеши. DNA функционира от 2005-та година, но в момента е подложена на съмнения за натиск, "преяждане" с власт, записи и заплахи, предаде БТА.

Вече 12 години DNA се ръководи от Лаура Кьовеши, а преди дни в румънската преса изтече компрометиращ запис, който показва една авторитетна ръководителка на прокуратурата.

"Имаме предател между нас!", казва в него Кьовеши и вика подчинените си, за да ги подложи на детектор на лъжата, за да разбере кой я е предал. Прокурорите отказват този "тест за лоялност" и са твърдо против да бъдат третирани като престъпници от Кьовеши.

Трима от топпрокурорите на DNA застават срещу нея. Дору Цулуш, Михаела Морару Йорга и Думитру Марин от Втори отдел, с най-добрите резултати в DNA, сезираха Висшия съвет на магистратурата във връзка с начина, по който протича разследването, поръчано от Кьовеши. Тъй като прокурорите Цулуш и Йорга са смятани за хора на Даниел Морар, предишния ръководител на DNA, с когото Кьовеши има по-стар конфликт, тя иска от Висшия съвет на магистратурата отстраняването им от длъжност. Кьовеши праща на прокурорите от DNA мейл, в който им пише, че са "престъпници", "клеветници" и "страхливци".

Масово прокурорите искат да напуснат DNA.

От появилите се в румънската преса записи става ясно, че тя възприема делата срещу политиците не като правосъдие, а като "игра на шах".

"Конституционният съд даде неблагоприятно решение, да арестуваме един министър. Ако се постараем, може дори и премиера, защото знам със сигурност, че е подписал някакви договори за реституция на имоти. Да направим всичко, за да демонстрираме на обществеността и на тези, които излязоха на улицата след постановление 13, че устояваме. С всякакви средства", казва в записите Кьовеши, за която антикорупцията не е безпристрастен въпрос, а война, в която противниците са известни.

Социалдемократическата партия предлага заместник на Кьовеши.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа