Изтребителите нямат общо с партийните субсидии

Каквито и преговори да водят екипите, ако Бойко Борисов каже, сделка ще има

И възможностите на премиера Бойко Борисов не са безгранични. В състояние е да събере рано сутринта депутатите си и да им каже, че партийните субсидии трябва да се намалят на 1 лв. за получен глас. Така само за ден или два въпросът започва да влиза в своята законодателна рамка.

За сделката със САЩ за изтребителите обаче, не става така. Успя да придума българското Народно събрание да промени решението си за цената и да разреши, според някои малко, а според други безкрайно, отклонение от гласувания проект, но до тук. Както личи от последните му изявления и той е останал изненадан от офертата на американците, което поражда питания за предварителната ни осведоменост по процедурите и по продажбите, разбира се.

Няма обаче нищо случайно, когато премиерът съобщи от Брюксел, че офертата на САЩ за доставка на 8 самолета Ф-16 е между 2 и 2,2 млрд. лева. Просто използва удобно въпроса за ремонта на щурмовите самолети Су-25К, за да не последват обвинения, че крие нещо от обществото. А и какво по-хубаво от това, ако крайната цена се окаже по-ниска. Още повече, че у нас пристигна делегация на САЩ, за да финализираме преговорите.

Както казва министърът на отбраната Красимир Каракачанов, принципът на разговорите е реципрочност. Т.е. в края на краищата и двете страни си имат достойнство. Друг е въпросът за резултата от предварително заявената ни готовност да теглим заем. Винаги може да се изтълкува, че сме „клекнали“ пред офертата.

Остава да видим съдбата на казаното от Брюксел. Защото преди близо три месеца бяхме отново в очакване. По-точно в поредното очакване. По-паметливите знаят, че в Дубровник (пак зад граница) на срещата във формат „16 плюс 1“ премиерът коментира възможността до 10 май да бъде подписано предварително споразумение между България и САЩ за закупуването на нови 8 изтребителя Ф-16, а сделката да мине през парламента преди лятната му ваканция. Той обеща изтребителите да бъдат купени веднага щом сделката стане факт. „Парите сме отделили и в момента, в който стане факт сделката, тогава влизаме веднага, актуализираме бюджета с тази сума и плащаме. Така че относно кога, колко и как - аз съм обещал да бъде бързо.“ Помним и заканата му: „Те искат най-висока цена, ние искаме най-ниска. Те искат максимално далече във времето, ние искаме веднага и на базата на това, когато дойде да разговарям аз с президента Тръмп, съответно ще ви говоря какъв компромис съм готов да приема и какъв не.“

Ето, тази среща чакаме. Очевидно премиерът крие някакъв коз, с който и преговарящите екипи не са запознати. Дано да успее. Засега само знаем, че министър Каракачанов чака среща с американския си колега, ако, разбира се, последният не бъде сменен, което се очаквало. Иначе министърът защити от парламентарната трибуна експертите, които преговарят от името на Министерството на отбраната. Те си свършиха работата, бе неговата оценка. Друг е въпросът какво ще произлезе от преговорите, предупреждава Красимир Каракачанов, тъй като те продължават.

„Българските Военновъздушни сили и Министерството на отбраната разработиха един много добър хомогенен пакет, максимално изстискан, на минимум, но гарантиращ надеждни способности и оползотворяване на бойните възможности на самолета. Всяко едно мърдане надолу и орязване на този пакет вече води до невъзможност за реализация на оперативните възможности на самолета“, заяви президентът Румен Радев на полигон „Ново село“, след като наблюдава заключителния етап на учението „Ответен удар 2019“. Малко учудващо беше, че на третия ден, откакто предложението на САЩ за сключване на договора бе внесено в Министерството на отбраната, той като върховен главнокомандващ не знаеше конкретните параметри?! Оставаше му само да призове правителството да гарантира, че няма орязване на бойните възможности, според заявеното от страната ни, и българските данъкоплатци няма да дават парите си на халост.

Така или иначе, ние сме в България и всичко опира до думата на министър-председателя. Каквито и преговори да водят екипите, ако Бойко Борисов каже, че актуализираме бюджета и вземаме пари от резерва, което той впрочем вече го направи, сделка ще има. На Народното събрание ще остане само да гласува договора, както предвижда законът. Така че в този смисъл възможностите на премиера съвсем не са за пренебрегване. Може и да няма среща с Тръмп, което е по-вероятно, но пари ще има, което, впрочем, го каза и финансовият министър Владислав Горанов.

Има надежда

„Знаете, че правителството многократно декларира, че ще постигне разумна цена, близка до определената от Народното събрание, че ще има разсрочено плащане, офсет и индустриално сътрудничество, високи бойни способности“. Това припомни президентът. Интересно какъв ще бъде коментарът му след подписването на договора. Засега има надежда. Но вече бе казано, че ще плащаме кеш. Дано поне само това е отклонението!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари