Изчезването на 500-те евро

Само две банки в ЕС ще ги печатат още три месеца

По-голямата част от французите (б.р. - а за да сме честни и повечето европейци) никога не са им виждали цвета (виолетов), и изчезването им няма да направи впечатление. От другата страна на Рейн е доста по-различно. От неделя, 27 януари, 17 от 19-те национални банки от Еврозоната спряха да печатат банкноти с номинал 500 евро. Единствено валутните институции на Германия и Австрия получиха отсрочка от три месеца заради логистични затруднения.

Банкнотата от 500 евро ще продължи да е законно в обръщение и тези които ги събират под дюшека могат да бъдат спокойни: националните банки ще ги приемат за обмен в неограничен срок. В течение на времето се очаква банкнотата от 500 евро съвсем да изчезне от обращение. През 2017 г. купюрата представляваше 22 % от общата стойност на всички евро-банкноти в обращение, докато през 2008 г. тежестта й се равняваше на 35 на сто.

Европейската централна банка сложи кръст на най-скъпата банкнота в света през май 2016 г. Мотивите на институцията от Франкфурт бяха, че купюрата се наложила като платежно средство за нелегални транзакции. Паричните средства с най-висока стойност улесняват прехвърлянето на мръсни пари през граница и финансирането на организираната престъпност – един плик с 2000 банкноти от 500 евро позволява пренасянето на 1 милион. В контекста на използването й за финансиране на терористични организации, финансовите министри на Еврозоната оказаха сериозен натиск върху ЕЦБ в началото на 2016 г., с настояване да бъде прекратено емитирането й.

В Германия обаче се налага забавяне, заради привързаността на германците към заплащането в брой дори на големи суми при покупка. В която област преднината в Европа държи Швеция – между 2010 и 2018 г. употребата на пари в брой при разплащане е паднала от 40 на 10 % от всички всекидневни финансови транзакции.

Превод, със съкращения: „Труд”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения