Изчезналият саудитски журналист бил убит

Турция имала доказателства за смъртта му

Вашингтон няма да спира оръжейна сделка с Рияд

Турското правителство е съобщило на американски официални лица, че има аудио и видеозаписи, които доказват, че саудитският журналист Джамал Хашоги е бил убит в консулството на Рияд в Истанбул, съобщи в. “Вашингтон пост”, като се позова на неназовани източници от Анкара и Вашингтон.

Записите показвали, че саудитски агенти задържат Хашоги (роден на 13 октомври 1958 г.) в дипломатическата мисия, преди да го убият и да разчленят тялото му. Той отишъл в консулството на 2 октомври, за да получи документ за сключване на брак и оттогава местонахождението му не е известно.

Рияд отрича убийство и настоява, че е напуснал сградата още същия ден. Турция се е съгласила на формирането на съвместна група със Саудитска Арабия за разследване на изчезването на журналиста.

Хашоги е бивш шеф на саудитски тв канал и ексредактор във влиятелния всекидневник “Ал Уатан”. Миналата година бяга от родината си, след което става автор на “Вашингтон пост” и критик на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

Мистерията с изчезването му предизвика международен натиск над Рияд да даде информация какво се е случило с него, включително от президента на Турция Реджеп Ердоган. Американският му колега Доналд Тръмп също се закани “да разнищи случая”, но в четвъртък заяви, че няма причина да блокира мащабна саудитска покупка на US оръжие.

“Харчат 110 млрд. долара за военно оборудване и за неща, които създават работни места за нашата страна. Не ми харесва концепцията за спиране на инвестиции от $110 млрд. в САЩ, тъй като в противен случай Рияд ще ги похарчи в Русия, Китай или на друго място”, каза Тръмп, който може да бъде изправен пред натиск от Конгреса.

Заради изчезването на Хашоги обаче британският предприемач Ричард Брансън прекрати преговори със саудитските власти за инвестиции от 1 млрд. долара в неговите компании “Върджин Галактик” и “Върджин Орбита”. Дискусиите за това вървяха от миналия октомври след принципна договорка между Брансън и принц Бин Салман.

“Изчезването на Хашоги може сериозно да промени възможностите на всеки от нас на Запад да прави бизнес със саудитското правителство”, каза британският милиардер.

TURKEY: Saudi journalist disappearance

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят