Изящните склуптури на Кирил Шиваров оживяха в рисунки

Уникалната визитна картичка - традиционният календар "Стара Варна" е посветен за новата 2017 г. на изящния ваятел и бележит скулптор Кирил Шиваров. По страниците на 18-то издание оживяват онези монументи и композиции, които красят върха на най-богатите и култови и до днес къщи и сгради край морето-символи на града.

Творбите на големия склуптор не само за България, а и в Европа, са били подбрани от преди почти година със съдействието на изкуствоведката Румяна Иванова. Били са заснети отблизо и след това са нарисувани с масло и акрил от талантливата млада художничка Юлия Бузилова.

picture-305Тя направи един нов прочит на творбите му в началото на 21 в., а в картините й изваяният камък истински оживява. Това каза при представянето на календара "Стара Варна" неговият създател хаджи Ламбрин Сотиров. Той припомни, че догодина се навършват 130 години от рождението на Кирил Шиваров. Тогава ще бъде премиерата на монографията на Румяна Иванова, посветена на него и ще бъде наредена изложба с рисунки на творбите му в музея "Стара Варна".

По страниците за всеки месец в новия календар могат да се видят склуптурни елементи от сграда в Шишковата градинка във Варна, композиция -символ на семейното единство и благоденствие върху красивата къща и хана на някогашния търговец Данаил Манов, статуята на Меркурий и алегория на науката върху ректората на Икономическия университет, Аспаруховия войн до Аспаруховия вал, където има запазена снимка на автора до творбата си, прочутия шадраван със сирените зад Морското казино, в който е падал всеки втори варненец като малък, мраморна склуптура -символ на майчинството, собственост на Градската художествена галерия, склуптура на русалка от частна колекция със запазен автентичен подпис на Кирил Шиваров под нея и др. Емблематични творби на известния склуптор са лъвът в монумента на Шипка, лъвовете пред Съдебната палата в София, както и приседналите пред входа на Алма матер нейни създатели Христо и Евлоги Георгиеви, припомни хаджи Ламбрин Сотиров.

Календарът "Стара Варна" е най-пътуващият календар. Всяка година в тираж от 2000 броя той достига до всички варненци и българи, живеещи по света. Нашите сънародници правят свои колекции и изложби с рисунките от всеки месец, които отразяват блясъка на морската столица в нейното минало и настояще.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства