„Икар от Кочериново” грабна наградата за дебют

Емил Спахийски и продуцентката Катя Тричкова позират с наградата.

Политическият наблюдател на “Труд” Емил Спахийски с първи приз за филма си

На куц крак, след инцидент с люта чушка в Индия, и директно от летището, политическият наблюдател на “Труд” - Емил Спахийски, грабна първата си награда като режисьор. Той получи дипломата за дебют на фестивала на документално и анимационно кино “Златен ритон” в Пловдив. “Икар от Кочериново” е посветен на конструктора на първия български хеликоптер Николай Поповски.

Лентата на режисьора обаче не е толкова разказ за конструирането на вертолета, а за цената, която всеки мечтател плаща, за да създаде нещо, за да търси.

“В какво се превръщат мечтите и каква е цената, която заплащаш, за да ги преследваш докрай? И колко е трудно да го правиш, когато живееш в едно малко селце в България и си сам, разказва режисьорът.

] Постер на “Икар от Кочериново”, автор Росен Йорданов.
Постер на “Икар от Кочериново”, автор Росен Йорданов.

Филмът е финансиран от НФЦ, продуцент на лентата е Катя Тричкова (съпродуцент и на “Съдилището”, “Посоки”, “В кръг” на режисьора Стефан Командарев.) Монтажът е на младата и талантлива Теодора Костова, оператор е Кирил Проданов (“На границата”, “Грамофон”, “Ирина”), а музиката на гениалния композитор - Георги Стрезов.

Церемонията по награждаването беше в кино “Лъки” в града под тепетата.

Голямата награда “Златен ритон” за анимационен филм получи “Дърво от желязо”, а в категорията за документален филм “Златен ритон” бе присъден на филма “Жертва на пешки”.

Специална награда на журито за анимационен филм бе присъдена на филма “Лист хартия”, а за документален филм - “Калин и отбора на затвора”. За анимационен филм наградата за дебют спечели “Последният ден”.

Филмът “Жертва на пешки” на Асен Владимиров бе отличен с награди от Българска национална филмотека и от Съюза на българските филмови дейци (СБФД). Специален диплом получиха документалните филми “Рокендрол” и “Формулата на Тео”, и анимационният филм “Щастие”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино