Икер Касияс - Вратар №1

Предизвестеният край на една велика футболна кариера настъпи. Испанският вратар Икер Касияс свали окончателно и завинаги ръкавиците три месеца преди 39-ия си рожден ден през май. Той спечели всичко, каквото можеше да спечели и сбъдна мечтите си с изключение на една - да играе до 40-годишна възраст.

Веднъж световен шампион, два пъти европейски шампион, трикратен победител в Шампионската лига, петкратен шампион на Испания и петкратен вратар №1 в света. Това са само една част десетките отборни и индивидуални отличия, които Икер Касияс улови със светкавичния си рефлекс за две десетилетия в големия футбол. Неговото харизматично присъствие на голлинията на “Реал” (Мадрид) беляза ренесанса на славния испански клуб в началото на третото хилядолетие.

Едва на 16-годишна възраст Икер буквално е измъкнат от класната стая, за да лети с първия отбор на кралския клуб до Норвегия за гостуване срещу “Розенборг” в Шампионската лига, тъй като вратарите Бодо Илгнер и Сантяго Канисарес са контузени. По това време тийнейджърът е един от обещаващите юноши в школата и скучае в училищните занятия. Във въпросния мач Касияс остава на резервната скамейка и дебютът му се отлага. При първата си поява на терена в Шампионската лига срещу “Олимпиакос” през септември 1999 г., той е само на 18 г. и става най-младият вратар в турнира. А на следващия сезон влиза в историята като най-младият вратар, печелил Шампионската лига - при триумфа на “Реал” над “Валенсия”с 3:0.

Две години по-късно Икер е оставен резерва в финала срещу “Байер” (Леверкузен) в Глазгоу, но се налага да вади кестените от огъня в последните 20 минути, когато титулярът Сесар Санчес напуска контузен. Тогава Касияс прави три решаващи спасявания, като отчайва Димитър Бербатов и останалите играчи на германския отбор за победата на “Реал” с 2:1. След още 12 години той продължава да държи заключена мадридската врата при следващия, исторически и десети триумф на отбора в шампионския турнир с 4:1 над “Атлетико” (след продължения).

За съжаление на Касияс и на много почитатели на “Реал”, идването на треньора Жозе Моуриньо слага край на ерата на Свети Икер. Безцеремонният португалски наставник заковава идола на феновете Свети Икер на пейката и преминаването му в друг отбор става неизбежно. Вторият и последен клуб в кариерата на вратаря е “Порто” - там той прекарва почти 4 сезона, като печели веднъж титлата и веднъж суперкупата на Португалия. А освен това подобрява няколко уникални рекорда - за най-много мачове в евротурнирите (177) и за най-много мачове без допуснат гол в Шампионската лига (58).

Касияс е едва третият капитан (след Франц Бекенбауер на Германия и Дидие Дешан на Франция), който печели Шампионската лига и става световен и европейски шампион. Неговият блестящ рефлекс помага на Испания да спечели финала на Мондиал 2010 с 1:0 над Холандия, когато с крак парира удар на Ариен Робен. Преди и след това отново той има големи заслуги за триумфа на националния отбор в две поредни европейски първенства. С рекордните 167 мача за Испания (има общо над 1000 мача в професионалния футбол) той е най-успешният футболист в своята страна, като има участия на 5 европейски и 4 световни първенства.

Затова милиони фенове изтръпнаха, когато преди година Касияс най-неочаквано получи инфаркт по време на тренировка в “Порто”. Той успя да се възстанови и се върна към тренировки, но за повече подвизи ситуацията не беше подходяща.

 

Жена му е красавица, която се разболя от рак

Икер Касияс има за партньор в живота една от най-атрактивните и популярни испанки Сара Карбонеро, но семейният им живот в последно време е изпълнен с препятствия. Двамата завързват връзка през 2009 г., когато красивата брюнетка работи като телевизионна репортерка и отразява мачове на “Реал” (Мадрид) и испанския национален отбор. На следващата година тя е командирована на световното първенство в ЮАР, където се превръща в една от най-фотографираните личности. На всеки мач на Испания приятелката на Касияс е с микрофон и камера край страничната линия, като понася и много критики, че разсейва вратаря. Едно популярно американско списание дори я провъзгласява за най-сексапилната журналистка в света, а след спечеления финал срещу Холандия футболистът я разцелува в ефир, докато є даваше интервю. Икер и Сара се ожениха чак през 2016 г. и имат двама сина. Миналата година, само месеци след като Касияс получи сърдечен удар, съпругата му бе диагностицирана с рак на яйчниците. Тя претърпя успешна операция за отстраняване на тумора и сега се възстановява.

 

За него

Легендарен играч, вече ни липсва

Преди да обяви решението си да се откаже от футбола, Икер Касияс дойде при мен и ми предложи да обядваме и да поговорим. Тогава ми сподели намеренията си. Той е легендарен играч, чиято кариера премина само в два клуба - “Реал” (Мадрид) и “Порто”. Мога да кажа, че вече започвам да усещам колко ни липсва. Преди един от последните ни мачове изпрати видео послание до отбора, което сам беше заснел и всички го гледахме в съблекалнята.

Жорже Нуньо Пинто да Коща, президент на “Порто”

 

Имахме конфликт, но се уважаваме

Всички знаят, че с Икер Касияс имахме сериозни разногласия в последния ми сезон в “Реал” (Мадрид), когато реших да го извадя от титулярния състав. Това беше конфликт между капитана и треньора, а не между двама мъже, които се уважават. Нито на мен беше лесно да го направя, нито на него да го понесе. Хората не вярват, че сме в добри отношения. Когато Икер получи сърдечен удар, веднага му се обадих да му пожелая бързо оздравяване.

Жозе Моуриньо, треньор на “Тотнъм”

 

Заради него поисках да стана вратар

Да носиш фланелката с номер едно в “Реал” (Мадрид) е огромна чест и признание. Това е номерът на Икер Касияс, с който сега играя аз и много се гордея. Амбициран съм да докажа, че го заслужавам и то в конкуренцията на страхотен съотборник като Тибо Куртоа. Това, че днес съм вратар, го дължа на Касияс. Той е един от моите идоли и заради него започнах да искам да играя на този пост. Когато започнах да тренирам футбол, всички деца искаха да са нападатели и да вкарват голове. Да пазиш на вратата беше като наказание.

Алфонс Ареола, вратар на “Реал” (Мадрид)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети