Икони на търг за иконостас на нова църква

Õðàìúò å ãîòîâ äî êðúñòîâåòå è ñåãà ñå ñúáèðàò ïàðè çà èêîíîñòàñà

Църковното настоятелство на новостроящия се храм "Св.Пантелеймон и Св.Седмочисленици" в град Каспичан събира средства за иконостас и за близо месец акция, която завърши с благотворителна вечер, успя да набави почти 30 000 лв. Освен от щедри дарения и куверти, парите постъпиха и от продажбата на три икони. На най-висока цена 700 лв. се продаде "Свети Георги", предоставена от бившата депутатка от ГЕРБ и член на настоятелството Ралица Тодорова. Тя жертва иконата, която закупи миналата година по време на благотворително наддаване за Голямата базилика в Плиска. Тогава изображението на светеца Победоносец беше дарено от шефа на НИМ проф.Божидар Димитров.

Èêîíàòà íà "Ñâ.Ãåîðãè" ïàê îòèäå íà òúðãОще две икони се продадаха за 880 лв. в името на иконостаса. За изработката му са нужни общо 80 000 лв. През миналата година с друга акция и концерт бяха събрани 23 000 лв. Нужни са още малко средства, за да бъде завършено богоугодното дело и всеки може да помогне с лепта по банковата сметка на настоятелството: Банка ДСК BG48STSA93000008240346.

Градежът на храма, който е с внушителна площ от 550 кв.м., е стартирал още през 2004 г. и местните неуморно събират дарения от стотици частни лица и фирми. Най-големите инвестиции са направени в последните пет години. През 2012 г. с нов водосвет започва усилено строителство. Над 300 000 лв. са вложени в градежа, сред сериозните дарители е и партия ГЕРБ. Варненската митрополия също ежегодно е отпускала по 10 000 лв. Сега в Каспичан има малка действаща църква, решени сме да завършим започнатата, категорична е Тодорова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България