Икономиката на Великобритания се възстановява след "Брекзит" паниката

Великобритания изглежда се възстановява от паниката след Брекзит по по-добър начин от очакваното, след като редица показатели на производствения сектор, строителната индустрия и потребителските разходи отчетоха ръст, пише The Guardian.

Проучване, проведено от лобистката бизнес група CBI откри, че спадът на британския паунд, провокиран от вота за напускане на ЕС, е дал силен тласък на износа на производствени стоки, който компенсира несигурността на вътрешния пазар.

Икономистите преразгледаха песимистичните си прогнози за остатъка от година и 2017 г., след преглед на цифрите, показващ скромен спад и устойчив ръст в икономическата активност от 23 юни насам.

Поддръжниците на Брекзит приемат тези цифри като знак, че предупрежденията за икономически срив, след вот за напускане са били панически и подвеждащи.

Въпреки това Крис Уилиъмсън, главен икономист на доставчика на финансови данни IHS Markit, заяви че възстановяването е резултат от „огромен отговор чрез политики“ от страна на Банката на Англия и Министерството на икономиката.

„Не може да се каже, че всички, които вдигаха тревога за Брекзит, са разпространявали страх, защото всъщност именно предупрежденията предизвикаха този силен отговор с политики“, заяви той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят