Икономисти: Ерата на евтиния труд в България свършва

Ерата на евтиния труд, на леснодостъпния труд свърши. Това коментира икономистът Лъчезар Богданов по БНТ. По думите му за бизнесът от тук насетне ще бъде трудно "да се намират хора и ще бъде все по-скъпо да плащат за тези хора". Моята прогноза е, че в следващите няколко години ще има дори сериозно изпреварване на производителността на труда, обясни той.

В България неравенствата растат, категоричен е Любослав Костов от КНСБ. По думите му, разликата в доходите на 20-те процента най-богати и 20-те процента най-бедни става все по-голяма.

Костов се обяви за това да се обвърже ръстът на доходите с производителността на труда. "Средната работна заплата във Видин е 700 лева, в София е 1500 - говорим за двойна разлика. Регионалните различия аз мен са по-осезаеми, защото не може да кажем, че цените на стоките във Видин са два пъти по-евтини отколкото в София и сравнявайки по паритет на покупателна способност е важно какво може българинът да си купи с този ръст на тази средна работна заплата, който в момента регистрираме", посочи Любослав Костов.

Бизнесът се оплаква липсата на висококвалифицирани кадри, заяви той. Богданов обаче е на мнение, че бизнесът се оплаква от недостиг на всякакъв вид кадри - и с квалификация, и без такава. "2017 година е първата, в която съвсем отчетливо се видя, че бизнесът има нужда не само от най-квалифицираните хора - има нужда от всякакви хора", коментира той.

По думите му темата за намирането на специалисти и кадри е станала все по-централна за различни бизнес форуми и дискусии, както и за бизнеса.

"Исканията от страна на бизнеса към администрацията, към политиците за някакви реформи се насочиха все по - активно в посока решаване на проблема с човешкия ресурс", каза Лъчезар Богданов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика