Икономическият университет и Апелативен съд - Варна подписаха договор за партньорство

Съдебната практика влиза в обучението на студентите

Студенти от единствената у нас специалност "Съдебна администрация" в Икономически университет-Варна ще трупат практически опит в правораздаването в процеса на обучението си. Това стана ясно след подписването на договор за трайно партньорство между ректора на ИУ проф. д-р Евгени Станимиров и председателя на Апелативен съд-Варна Ванухи Аракелян.

Документът включва и богат събитиен календар. Той продължава сътрудничеството между двете институции, включващо публични лекции на магистрати пред студенти, участие на съдии в научни изследвания и реализацията преди 2 г. на пилотния за страната проект "Гражданско наблюдение върху работата на Апелативен съд - Варна". В рамките му по специална методика студенти от различни специалности на ИУ и ВСУ "Черноризец Храбър" наблюдаваха всички видове дела в Апелативния съд.

"Последното изследване на PISA показа, че при учениците у нас има разминаване между знанието и възможността да го прилагат. С този договор даваме възможност на студентите да трупат не само знания, но и практически умения", заяви съдия Аракелян.

"За нас това партньорството е стратегическо, тъй като е важно студентите ни да видят отвътре как се осъществява правораздаването. Знанията са много бързо разваляща се стока, а уменията и компетенциите са ключови за добрата реализация. Затова сътрудничеството ни с бизнеса и публичната администрация е много важно. Пътуваме в една лодка и ако някой от нас дръзне да си помисли, че е самодостатъчен, рискува да попадне в неловка ситуация", коментира проф. Станимиров, който бе категоричен, че договорът ще има добавена стойност и за висшето училище, и за съдебната система.

Първата инициатива по него бе симулативен наказателен процес с участието на 25 третокурсници от специалността "Съдебна администрация". Под ръководството на съдия Росица Тончева те влязоха в ролите на съдии, прокурор, адвокати, свидетели, вещи лица и подсъдими в дело за длъжностно присвояване на 10 млн. лв., извършено от шеф на банков клон и негов съучастник.

Казусът е пресечно поле между икономиката, правото и съдебната дейност, вълнуваха се младите участници след близо едномесечната подготовка за процеса. Преди заседанието избраната за съдия студентка Нели Кенарова сподели, че отдавна е мечтала за този момент, тъй като правото е попрището, на което смята да се развива.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони