Икономически коментар на Bloomberg за Турция вбеси Ердоган

Икономически коментар за ситуацията в Турция, излъчен от телевизия Bloomberg, вбеси турския президент Реджеп Тайип Ердоган, пише „Джумхуриет”. Предаването е озаглавено „Облигациите на Турция изостанаха по-назад дори и от тези на Сенегал, а Ердоган застрашава кредитния рейтинг на страната”.

През миналата седмица Ердоган даде интервю за Bloomberg, в което обвърза задържащите се високи стойности на инфлацията с високите лихви. Според информация на ВВС, в същото това интервю Ердоган е обещал, че „след изборите на 24 юни ще има още по-голяма дума при определянето на паричната политика на страната”.

Турция плаща лихви за своите облигации, които са над равнищата дори и от тези на дълговите ценни книжа на Сенегал. Въпреки че нейният кредитен рейтинг е доста по-висок, а икономиката й е 60 пъти по-голяма, коментира телевизията.

„Думите на президента Ердоган във връзка с Централната банка на Турция, реално забиха последния гвоздей в ковчега... В момента на финансовите пазари кредитния рейтинг на страната се котира като „В-„. От известно време котировките на турските облигации се движат на равнища под две нива от кредитния рейтинг. Обаче през последните седмици, турските активи се диспозиционират по негативен начин в сравнение с тези на останалите страни с възникващи пазари”, коментира кредитният анализатор Окан Акън от Alliance Bernstein.

Кредитният рейтинг според „Fitch” е на ниво „BB+”. Съгласно другите две водещи рейтингови компании – „S&P” и „Moody's”, той е само с едно ниво над този на Сенегал. В търговията с ценни книжа в понеделник, доходността на турските облигации с падеж февруари 2034 год., беше само с 52 базови пункта над тези с подобен падеж от Сенегал.

„В миналото възприемах думите на Ердоган като насочени към вътрешната общественост и бях убеден, че крайните решение все пак се вземат от Централната банка (ЦБ). Сега обаче, ако на него не му харесват лихвените нива, той може да заповяда на ЦБ какво да направи. При тази ситуация това може да предизвика или оставката на гуверньора на ЦБ, или дори оставката на целия ръководен екип на институцията за паричната политика.…”, коментира Старши анализаторът Ричард Сегал от базираната в Лондон „Manulife Asset Management Ltd”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа