Илиан Тодоров: Областните управители трябва да отговарят за пътищата

Областните управители трябва да поемат управлението на ремонтите и поддръжката на републиканската пътна мрежа, както и да носят отговорност за възникнали инциденти по тях, защото сега отговорността се размива. Това зяви областният управител на Софийска област Илиан Тодоров на пресконференция за мерките срещу войната по пътищата в Софийска област.

По думите му, промяната ще бъде обсъдена на коалиционен съвет в следващите дни.

„Искам законодателни промени в тази посока, като най-важната трябва да залегне в Закона за пътищата. В тях ще предложим областните управители да отговарят изцяло за републиканските пътища. Те да правят ремонтите и да носят отговорност ако нещо се случи“, заяви Тодоров.

Той се оплака, че месеци наред чака отговор от пътното управление и АПИ за опасните пътни отсечки в Софийско.

"С цел превенция на подобни катастрофи изпратих писмо до Министерския съвет, до председателя на АПИ и до директора на Областно пътно управление, в което давам пълен списък на пътищата, които са в критично състояние и които могат да предизвикат катастрофи и подобни трагични случаи. Вече 10 месеца нямам отговор в качеството ми на областен управител нито от АПИ, нито от ОПУ. До този момент ОПУ е трябвало да предостави 4 отчета за свършената от тях работа във връзка със състоянието на пътищата в областта. От тези отчета аз съм получил само един. Вчера имахме една работна среща с шефа на ОПУ Георги Георгиев - бивш кмет на Сливница, който дори отказва да ми каже какъв е бюджетът за ремонта на пътищата на територията на Софийска област. Седем месеца се молих на АПИ да сложат табели от къде започва и къде свършва Софийска област", разката тодоров пред медиите.

Според него е недопустимо при условие, че на територията на Софийска област се намират 10% от републиканската пътна мрежа, АПИ да заделя 1% от бюджета си. С промените ще поискаме и да имаме реални лостове, защото в момента нямаме никакви права, уточни още областният управител.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България