Илияна Йотова: Антикорупционният закон няма да проработи

Снимка: Цветан Томчев/Архив

Ще направя прогноза в края на 2017 г. и ще кажа, че антикорупционният закон няма да проработи и то не заради вот на недоверие, а защото съдържа текстове, които ще доведат до взаимно блокиране на институциите и ще започнат дела на хора, които ще пострадат от него. Този закон няма да доведе до справедливост. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред БНР.

„За мен 2017 г. беше преди всичко година на работа и удовлетворение. Война между институциите няма, като категорично мога да кажа, че нашата институция не води война с никой. Протегнахме ръка още от самото начало на мандата си за това да има национален консенсус по решаването на различните въпроси. И някъде срещнахме разбиране, някъде – не. Имаше и остра размяна на реплики, но се надявам да са се направили изводите“, каза още тя.

Йотова уточни, че още ще на първия Консултативен съвет на президента всички политически партии са подчертали важността на няколко приоритета на България - външната политика, сигурността, предстоящото Европредседателство, антикорупционният закон и др. „За съжаление, много малко след това се оказа, че това, което е говорено на това заседание, си е останало там затворено. И знаете каква е съдбата на втория и третия съвет. Но срещнахме разбиране за външната политика и председателството, а това не е малко“, каза още тя.

По думите й няма как да се скрие, че през годината са припламвали искри. „Едва ли не се размахваше пръст, но това не е само към г-н Радев, а едва ли не към цялата институция. Искат да ни кажат, че ние си имаме конкретни правомощия и нямаме право да взимаме отношение по политически въпроси. Това не е нормално – всеки един от нас е политик, вижда какво става и е поел някакви ангажименти към българските граждани. И ние си ги спазваме, а на когото не му хареса, си е за негова сметка“, каза още вицепрезидентът. Йотова уточни, че в крайна сметка се е оказало, че президентът е бил прав, когато е наложил ветото върху мораториума за нови лекарства. „Но, за съжаление, трябваше за две седмици се извърви този път и буквално да се изгаврят с хората, които имат този проблем, за да се стигне там, откъдето започна всичко“, обясни тя.

„За тази една година това, което виждам, е много малко обществена дискусия по изключително важни проблеми, които засягат всеки един от нас като българин. Вчера се опитах за себе си да дам отговор на въпроса кой е онзи закон, приет от новото Народно събрание, който действително решава проблеми на българските граждани – било то по отношение на икономическо развитие, било то финансова стабилизация и изобщо някакъв тип просперитет. И днес в края на 2017 г., ако погледна европейските класации, виждам, че България пак е на последните места и на първи по отношение на ниски доходи например“, каза още Йотова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика