Илияна Йотова: Всички колеги и партньори в Европа дават висока оценка на председателството ни

Снимка: Цветан Томчев/Архив

Всички наши колеги и партньори в Европа дават много висока оценка на председателството до този момент. Много отдавна пред мен не се е говорело толкова много за България с толкова добри думи. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова пред БНР.

Според Илияна Йотова конкретните резултати от срещата за Западните Балкани ще станат ясни в рамките на Берлинския процес за западни инвестиции в региона и на срещата на НАТО в края на юли, която ще е решаваща за спора за името на Македония.

"Една от най-строгите оценки за това какво сме направили на срещата на върха в София ще бъде след някой друг ден, когато в Лондон бъде свикан другият формат – така нареченият Берлински процес. Това е един формат Франция – Германия – Италия, където се говори конкретно за една програма за инфраструктурни проекти, за конкретни намерения за инвестиции на страните от Западна Европа и на Европейския съюз като цяло. Искаме да видим каква ще бъде отредената роля на България в този формат, защото един от най-големите резултати от срещата за Западните Балкани в София е участието на България като посредник, но и като участник в строежа и реализацията на инфраструктурните проекти", заяви вицепрезидентът.

Тревожно е, че финансиране за договорените в София инфраструктурни проекти за Западните Балкани няма да е изрично предвидено в европейския бюджет след 2020 година, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Предварително пари за тези проекти няма да бъдат заделени в следващия европейски бюджет, което вече поставя една много голяма питанка, дали те въобще ще бъдат реализирани. Във втория запис, който не видях в тази декларация, който за мен е още по-сериозен, думичката "разширяване" беше сменена с думата "партньорство". Това действително е крачка назад".

Вицепрезидентът коментира и въпроса с името на Македония:

"По темата за Македония трябва да сме изключително внимателни какво казваме. Много е сложна ситуацията както в Македония, така и в Гърция. Каквото и да е постигнато в София, първо трябваше да бъдат проведени разговори във всяка една от тези страни, да се постигне вътрешният национален консенсус и след това да бъдат изнесени в публичното пространство вариантите за имена, така че не бих свързала темата Македония с резултатите въобще за Западните Балкани".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България