Илияна Йотова: Готвеният антикорупционен закон не е направил голямо впечатление в Брюксел

„Готвеният антикорупционен закон не е направил голямо впечатление в Брюксел. Там са ни казали, че докато не видят как ще проработи този закон, не могат да кажат нищо. Имат резерви и за прозрачността на антикорупционния орган. Има и сериозен упрек за начина, по който се прави нашето законодателство”, заяви пред БТВ вицепрезидентът Илияна Йотова относно доклада на ЕК.

Под нито една форма президентската институция не е тръгвала на война”, каза още вицепрезидентът.

По думите й от първия ден, в който президентът Румен Радев и тя са встъпили в длъжност, са се опитвали да се води диалог и да се постига консенсус между отделните институции в страната.

„Неслучайно на Консултативния съвет за национална сигурност президентът събра всички групи по темата за националната сигурност”, коментира още Йотова.

След първия КСНС лично тя била много обнадеждена след изявленията на лидерите тогава, но след приключването на срещата – „все едно не се бяха събирали”.

„Президентът спечели и от двата КСНС – ясно и категорично поставихме тези проблеми”, поясни Йотова. По думите й по този начин хората са разбрали, че се изпълнява онази политика, която са обещали по време на предизборната кампания.

„Преди една година нашите политически опоненти по време на предизборната кампания отправиха тежки прокоби, че когато Радев спечели изборите, България ще бъде изолирана, че ще изваждаме страната от ЕС, куп неща. Упрекът, че страната ни е изолирана е груба лъжа”, коментира Йотова.

Преди време лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че президентът Румен Радев води страната ни към политическа изолация по света.

„Ето това кара хората да не вярват в институциите. След като се види, че това е лъжа – губи цялата политическа система. Иначе бих злорадствала – губи и Цветанов”, коментира Йотова.

„В случая на става въпрос за укротяване на БСП и не е там смисълът на цялото това действие. Става дума за парламентарни принципи, които трябва да се спазват”, коментира Йотова оставката на председателя на Народното събрание Димитър Главчев.

„Не може и наистина непростимо е да се отнема думата на лидер на която и да е партия и група в законните минути за декларация”, категорична е Йотова.

Според нея важните разговори в НС тепърва предстоят.

„Всички се кълнем, че работим за хората. Хайде сега да покажем, че наистина работим за хората”, призова вицепрезидентът.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика