Илияна Йотова: Да променим начина на избор на еврокомисари

Снимки: Авторът

Народното събрание да избере най-подходящия, призова вицепрезидентът

Да се промени начинът, по който се избират еврокомисарите, защото сега имало трагични случаи на тотално несъвместяване между професионални качества и това, с което се налага да се занимават. Това бе само една от констатациите, които направи пред над 250 студенти от Шуменския университет "Еп.Константин Преславски" вицепрезидентът Илияна Йотова. В сряда беше десетата й финална среща-дискусия от едногодишния маратон с млади хора на тема Европа.

Заради неправилен избор се налагало някои комисари да учат досущ като студенти, за да могат да навлязат в проблематиката. "По-удачно е, като знаем кои са ни националните приоритети да изберем 2-3-ма души, да ги изслуша Народното събрание и да изберем най-удачния", каза Йотова.

"Искам чрез вас в следващия мандат ролята на България да бъде роля на страна със самочувствие", обърна се вицето към студентите и подчерта, че не бива държавата с най-стара държавна традиция да се чувства в периферията.

От срещите си до момента вицепрезидентът Йотова е установила, че младите българи не са аполитични, а напротив "те са много доволни, че някой ги попита какво предлагат за Европа и какво изискват от българските политици". Предварителните анкети в университетите очертали три проблемни сфери. Първо справедливостта и борбата с корупцията, второ - соцалната политика и борбата с бедността и трето - голямата тема за сигурността.

Вицепрезидентът бе категорична, че през 2019 г. европейският проект се нуждае от много сериозна промяна. "Какви са предизвикателствата днес - след няколко много тежки кризи очевидно трябва да има промяна в начина, по който се вземат решенията, в съдържанието на самите политики и много сериозна реформа по отношение дейността на институциите, механизмите, по които те действат. Като започнете от прословутия брюкселски език, който става все по-далечен и по-неразбираем от европейските граждани и стигнете до съдържанието на самите политики", подчерта Йотова.

След евроизборите и формиране на ЕП, Йотова планира публична дискусия за това какво казаха политиците в предизборната кампания, какво младите хора, има ли пресичане, разбраха ли младите какво им казаха политиците и ще останат ли отново разделени елит и общество.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика