Илияна Йотова: Европа има нужда от нова политика в областта на миграцията и убежищата

Илияна Йотова

Европа има нужда от изцяло нова политика в областта на миграцията и убежищата. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на дискусия за бъдещето на Европейския съюз.

Илияна Йотова подчерта, че политиката за квотното разпределение на пристигащите в Европа мигранти не работи. Тя заяви, че европейските институции трябва да преосмислят споразумението за мигрантите с Турция: "Това споразумение има и още един страничен ефект, който касае нашата държава – то блокира двустранните споразумения от септември миналата година. Знае се, че България и Гърция имат с Турция двустранни договорености за реадмисия на граждани на трети държави и обратно на турска територия, но от близо 800 заявки, които България е дала засега са изпълнени едва шест и напоследък то изобщо не е в оборот."

"Затварянето на един такъв път или такива половинчати споразумения, очевидно не решава цялостния проблем с миграцията. Промяната в Дъблинския регламент – за съжаление последните предложения, които видях от страна на ЕК, не ме изпълват с оптимизъм, тъй като тези реформи, тези предложения отново поставят страните във външната граница на ЕС в изключително неизгодна ситуация", заяви още Илияна Йотова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика