Илияна Йотова: Заставам твърда зад жените-жертви на насилие, приемането на Истанбулската конвенция е стъпка напред

Снимка: Цветан Томчев/Архив

Истанбулската конвенция е един много важен документ, приет след дълги и трудни обществени дискусии в Европа, написа във фейсбук вицепрезидентът Илияна Йотова. Такъв дебат трябваше да се състои и в България, за да се избегнат спекулациите относно отделни текстове в нея. Също така това щеше да накара министрите поне да прочетат документа и да се запознаят със съдържанието му. Основното, което конвенцията защитава, е равноправието между двата пола. Най-важното в нея е реалната защита на жени, които са жертви на насилие. Такава е всяка трета жена в Европа по данни на Евростат.

Още през 2014 година в качеството си на евродепутат организирах конференция на тема "Немият вик на насилието" с участието на представители на неправителствения сектор, държавните институции и местната власт. Ратифицирането на Истанбулската конвенция от България още тогава беше основната ни цел в борбата срещу насилието върху жени. В цитирания в публичното пространство чл. 14, в който фигурира терминът "нестереотипни роли на пола", се има предвид следното: стереотипите по отношение на ролята на мъжете и жените в обществото, според които, най-общо жените трябва да бъдат само и единствено домакини, и да се грижат за отглеждането на децата, а мъжете да са тези, които могат да имат кариерно развитие и по-високи доходи.

Както тогава, така и днес аз твърдо заставам зад жените-жертви на насилие и съм убедена, че приемането на тази конвенция е стъпка към справяне с проблема. Надявам се, че назрялата по-широка дискусия по темата ще допринесе за по-добра информираност и ще убеди голяма част от българското общество във важността на проблема и необходимостта от неговото решаване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика