Илияна Йотова: Иска ми се с президента да наложим друг тон в политическото пространство

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов са много различни, но това, което забелязвам в този мандат е огромното желание страната ни да изглежда добре навън. Засилените дипломатически совалки на двамата през последните дни са именно в тази посока. Това заяви пред БТВ вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Не изглеждаме добре навън и продължаваме да не изглеждаме добре – с този механизъм, който ни наблюдава 10 г. за корупция, за съдебната реформа. Отдавна съм казала, че този механизъм е неработещ”, посочи тя.

Евромониторингът беше наложен като условие България и Румъния да влязат в ЕС преди да са напълно готови за членство. Северната ни съседка, в която високопоставени политици станаха клиенти на Темида, върви към премахване на проверките, докато за нас критичните евродоклади продължават и в тях се очертават политическите зависимости в съдебната система. В същото време голяма част от политиците, някои съдии и прокурори в един глас искат мониторингът да бъде премахнат.

Йотова се обяви против създаването на нов антикорупционен орган: „Това, че се създава всеки път нова структура, не означава, че сме повишили ефективността. Трябва да се сложи ред в давността на делата, предписанията и наказанията да се изпълняват – не толкова организационна, колкото съдържателна реформа”.

Вицепрезидентът се изказа ласкаво за новия кандидат за българския еврокомисар Мария Габриел. Наричайки я само по малко име, тя беше категорична, че „дигиталният” ресор в ЕК не е маловажен. „През 2014 г., когато се формираше Европейската комисия, един от първите приоритети на Юнкер беше цифровият пазар”, подчерта Йотова.

По думите й Габриел има тежка задача – да довърши започнатото от Гюнтер Йотингер, да предложи своя визия и да работи в синхрон с други двама еврокомисари, но ще се справи. „Познавайки работата на Мария, смятам, че няма да забрави страната си, както правеха предишните еврокомисари”, подчерта Йотова.

На въпрос защо заместник-министър Павел Тенев е трябвало да бъде освободен, а Пламен Узунов – не, Йотова отговори: „В единият случай е подражанието на нацисткия поздрав, в другия случай е карикатурата и осмиването на един образ, за съжаление аз лично не бих произнесла името му“, каза вицепрезидентът. Според нея президентът Румен Радев не трябва да освобождава съветника си Пламен Узунов.

Попитана какви са отношенията между „Дондуков“ 1 и 2, тя коментира, че няма още сериозно впечатление от работата на това правителство като екип. „Имам обаче много преки впечатление с отделни министри, с които аз работя“, каза Йотова.

Вицепрезидентът посочи, че работи с министъра на правосъдието Цецка Цачева по българското гражданство и по различни други теми, свързани с помилването и се радват на изключително добър диалог. „Много ми се иска на мен, мисля, че до голяма степен това важи и за президента на страната, да наложим един друг тон в политическото пространство, на взаимно разбирателство, консенсусни решения и толеранс, когато става въпрос за решения, които са от националния интерес на страната.

Във връзка с отношенията си с президента Румен Радев, Илияна Йотова коментира: „Ние сме екип. Работим добре, много добре. При това вижте, става дума за двама човека, които преди кампанията не знаехме един за друг. Нямаме общо политическо минало. Смятам, че до голяма степен вече попълнихме и собствената си администрация. Предстоят разбира се, още малко промени“, каза вицепрезидентът. Според нея президентът Радев никога не е бил зависим от „Позитано“ 20, за да има нужда да се еманципира.

Във връзка с публикувания в медиите запис със заплахи към журналисти от страна на Бетина Жотева, която е член на СЕМ, Илияна Йотова коментира: „Мисля, че посланието, което президентът отправи за моралния избор, е може би най-точния отговор, който е даван на цялата тази нелепа ситуация. Не съм убедена, че ще й бъде комфортно оттук нататък да работи като член на СЕМ. СЕМ е организация, която не работи ама за себе си, тя работи с журналисти, работи с медии“, коментира Йотова.

Попитана дали ако Бетина Жотева не се оттегли сама, дали президентът Радев има начин да я оттегли, вицепрезидентът посочи, че трябва да се види чисто формалният характер на нещата. „Въпрос на проверка е“, каза Йотова.

По отношение на това дали президентът може да смени квотата си в СЕМ, Йотова коментира, че не са разговаряли с него по този въпрос. „Струва ми се, че първата крачка трябва да бъде направена от самата Бетина“, каза Илияна Йотова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България