Илияна Йотова към медиците: Нито един щаб или закон нямат значение без вашата отдаденост

Здравеопазването трябва да бъде сред най-важните политики, така както днес лекарите са на „първа линия”

Вицепрезидентът Илияна Йотова отправи емоционален поздрав към медиците за техния професионален празник. Ето какво написа тя във фейсбук:

С признателност и уважение се обръщаме към лекарите, медицинските сестри, санитарите, към всички, които работят за нашето здраве, на днешния 7 април – Световния ден на здравето и Ден на здравния работник. Правя го всяка година, откакто се помня. Най-обичаните и близки хора около мен са лекари.

Тази година е различно. Към благодарността и пожеланията прибавям надеждата и дълбоката вяра, че ще се справите, колкото и да е трудно. Нито един щаб, нито един закон или постановление нямат значение без вашия професионализъм и отдаденост. Лекарите от първа линия са не само добри специалисти, но ни дават най-важното – силата и увереността, че можем да бъдем по-силни от вируса.

Искрено съм впечатлена и благодаря на бъдещите лекари, дори още незавършили, които се включиха наравно със специалистите в първия, много сериозен изпит в професията. С голяма признателност се обръщам и към останалите им колеги, които въпреки извънредната ситуация продължават да лекуват и да се грижат за всеки в нужда, въпреки рисковете за тях и за семействата им.

Пандемията извади наяве много от недостатъците на здравната ни система. Не че ни си ги знаем – условия на труд, заплащане, защита, уважение в обществото. Казват, че след тази криза няма да бъдем същите и много неща ще се променят. Дано!

Здравеопазването трябва да бъде сред най-важните политики, на „първа линия”, така както днес лекарите са на „първа линия”. Не само у нас, в цяла Европа, която също се оказа неподготвена. Трябва да се управлява умно, с респект и към лекаря, и към пациента. Вярвам, че след кризата здравната ни система ще излезе по-добра и стабилна.

Желая ви сила и кураж. Бъдете здрави вие и вашите семейства!

Убедена съм, че ще се справите! А ние ще ви помагаме като бъдем единни и отговорни!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България