Илияна Йотова: Няма дилема "демокрация или сигурност" в борбата с тероризма

В борбата с тероризма не съществува дилема „демокрация или сигурност“. Усилията на държавите и международните организации трябва да са добре координирани, за да се решават въпросите на бедността и социалното изключване. Само тогава можем да разчитаме на успех. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри днес международната конференция „Религия и тероризъм“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По време на форума, организиран от Центъра за близкоизточни изследвания, който се провежда под патронажа на българския вицепрезидент, дипломати, професори и духовни лица от Близкия изток и България обсъдиха религиозните измерения на тероризма, борбата с радикализацията и екстремизма.

В изказването си на конференцията Илияна Йотова определи тероризма като „силен и фанатичен противник, който поставя сериозни предизвикателства към системите за сигурност в света“.

„В основата на голяма част от терористичните атаки стои фундаменталистката интерпретация на ислямската религия“ – подчерта Илияна Йотова и добави, че ефективните мерки изискват точна анамнеза на причините, ресурсите и инструментите за осъществяването на терористични атаки. Причините за тероризма са сложни, многостранни и преплетени и е погрешно да бъдат опростявани, добави вицепрезидентът.

Основен акцент в речта на Илияна Йотова беше нарастващото значение и ролята на образованието за децата и младите хора в борбата с процесите на радикализация.

„Води се битка на световете за душите на младите хора, единият в името на общочовешките ценности: мир, права, просперитет и другият, в който човешкият живот няма никакво значение. Трябва да спечелим битката за доброто, трябва да възпитаваме в любов, разбиране на различния, уважаване на ценностите“ – каза още Илияна Йотова.

Според нея отпадането от училище, мизерията и маргинализацията превръщат децата в лесна плячка за екстремистите и радикалните групировки в цял свят.

Прекъсването на финансовите потоци, които постъпват от разпространението на наркотици, трафика на хора, каналджийството на мигранти и бежанци и се използват за финансирането на терористични организации, беше откроено от вицепрезидента като ключов фактор в борбата с тероризма.

По време на конференцията Илияна Йотова отговори на многобройни въпроси на международните експерти като сподели опита си на дългогодишен евродепутат в Комисията по вътрешна сигурност на Европейския парламент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика