Илияна Йотова предложи културното наследство да бъде златната визитка на България в председателството на ЕС

Инициативата „Чудесата на България“ да бъде включена в културната програма на българското председателство на Съвета на ЕС. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на дискусия във Велики Преслав, посветена на възможностите за развитие на културно-историческия туризъм в региона, съобщават от пресцентъра на президентството. „Културното наследство може да бъде златната визитка на България в председателството на Съвета на ЕС“, предложи вицепрезидентът.

По думите на Илияна Йотова опазването и развитието на културно-историческото наследство на България трябва бъде един от основните приоритети на държавата. „Европейските институции постигнаха предварително съгласие 2018 г. да бъде Европейска година на културното наследство и има символика, че една от най-древните европейски цивилизации – българската, ще председателства Съвета на ЕС през същата година, подчерта вицепрезидентът. „Вярвам, че темата за културно-историческото наследство ще бъде добра основа за културен диалог, растеж и развитие на туризма“, посочи още Илияна Йотова.

Илияна Йотова направи предложение от Велики Преслав да започне серия от научни дискусии в различни европейски градове през 2018 г., посветени на развитието на християнските цивилизации през 9-11 век, с акцент върху създаването на книжовни школи. Сред предложенията на вицепрезидента в хода на дискусията бяха изработването на единен портал с европейските и национални мерки и програми, които ефективно да подкрепят културния туризъм и наследство, както и формиране на работна група с представители на Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи, Министерството на културата, Министерството на туризма, на общините и научната общност, които да изработят цялостна програма за развитие на културно-историческото наследство с оглед на съвременните предизвикателства - цифровизацията и физическото му опазване. Културно-историческото ни богатство е наша памет и бъдеще, в което трябва да инвестираме и да обединим усилия, каза Илияна Йотова.

Обществената дискусия се проведе в рамките на националната кампания за опазване на културно-историческото наследство „Чудесата на България 2017”, която тази година се провежда под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България