Илияна Йотова: Солидарността и милосърдието сближават хората и преодоляват границите

Солидарността и милосърдието сближават хората и преодоляват границите, а мотото „Чрез хуманизъм към мир и приятелство“ е най-доброто послание, което можем да изпратим. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на XVII Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми под надслов „Агресия, хуманизъм, кино“.

Събитието, се провежда от 12 до 15 октомври в СОК Камчия под патронажа на Вицепрезидента на Република България като за предварителната селекция са кандидатствали повече от 1800 филми от над 100 държави, съобщиха от президентството.

„Днес, когато фанатици и осквернители на ценностите водят битка с природата на човека и за умовете на младите хора, именно вие показвате чрез вашата работа, че човешкият живот няма цена и вяра, която да оправдава смъртта пред живота. Това е хуманността днес, колкото и ежедневието да изтрива тази думичка от нас“, каза Илияна Йотова.

Вицепрезидентът отбеляза, че БЧК е винаги пръв, там където човешката трагедия се сблъсква с надеждата, там където в първите мигове първата помощ и състраданието са по-важни от всичко на света. „Благодарение на Червения кръст и Червения полумесец стотици хиляди хора получиха първата грижа, първата добра дума, пресичайки границите на европейските страни, за да търсят спасение за себе си и бъдеще за децата си“, изтъкна Илияна Йотова.

Организаторите на фестивала – БЧК и Медицински университет „Проф. Параскев Стоянов“ получиха високото признание на вицепрезидента за своята цялостна дейност.

Вицепрезидентът посочи, че фестивалът превръща Камчия в място за срещи, разговори и дискусии на много здравни организации. „Камчия стана международна столица на хуманитарните движения и организации“, допълни Илияна Йотова и припомни едни от най-известните български филми, печелили през годините награди от престижния конкурс: „Осъдени души“, „Адаптация“, „Събеседник по желание“.

„През следващите няколко фестивални дни зрителите ще видят калейдоскоп от емоции и чувства, ще усетят трудностите, но и удовлетворението, което изпитват доброволци и лекари, които са посветили работата и живота си в името на човешкото спасение. В следващите дни чрез изкуството ще се лутаме и ще намираме, ще размишляваме и ще действаме, ще страдаме и ще се радваме, потопени в магията на киното“, заяви вицепрезидентът.

По думите на Илияна Йотова, чрез продукциите зрителите ще се срещнат с агресията - едно от най-страшните предизвикателства на 21-ви век. „Къде сгрешихме като хора, за да се избиват и нараняват децата ни в училище, да се саморазправят хората по пътищата, в домовете над жените и в социалните мрежи, да се нахвърлят на лекари, да бият учители“, каза още вицепрезидентът.

Илияна Йотова допълни, че чрез филмите ще се срещнем и с човешкото лице на миграцията и бежанците, за които свикнахме да говорим само в цифри и проценти, сякаш нямаме пред себе си живи същества, прогонени от войните и мизерията. „Ще се срещнем с човешките грешки и опасната игра с природата, която си отмъщава, с бедствията, но и с непобедимата воля на човека да надмогне страданието“, допълни вицепрезидентът и подчерта, че трябва да говорим без страх за проблемите, да ги назоваваме с истинските им имена, а изкуството ще ни помогне да не загубим човека в себе си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България