Илияна Йотова уважи Кувейт

Илияна Йотова – вицепрезидент на Р България, и Н. Пр. Якуб Юсеф ал-Атики – посланик на Емирство Кувейт в Република България

Навършиха се 59 години от независимостта на Емирство Кувейт. Традиционният прием за Националния празник на тази просперираща държава събра над 1000 представители на дипломатическите и бизнес среди, дейци на изкуството и културата, учени, журналисти и приятели на Кувейт. Празненството се състоя на 20 февруари 2020 г. в хотел „Маринела” – София. Гостите бяха посрещани на входа на зала „София” лично от Негово Превъзходителство д-р Якуб Юсеф ал-Атики, който с приятелска усмивка се ръкуваше и приветстваше всеки от поканените.

Видимо оживление предизвика появата на Илияна Йотова – вицепрезидент на Р България, която продължително време разговаряше с домакините от Кувейт. Бяха изпълнени химните на двете страни, а на огромни видеостени се излъчваха филми за просперитета на тази малка по територия държава, но намираща се на едно от първите места в света по жизнен стандарт.

През цялото време звучеше автентична музика, част от древното и съвременно песенно творчество на народа на Кувейт. Името произлиза от арабски и означава „крепост, построена близко до вода”. От 2016 г. Кувейт е с население 4.2 милиона души. Страната е значим производител на петрол и член на ОПЕК, притежавайки шестия по големина петролен запас в света.

Тази древна земя е била под властта на Вавилон, Асирия, Арабския халифат, Османската империя и Британската империя. От 1961 г. Кувейт е независима конституционна монархия и се управлява от емир Сабах ІV ал-Ахмад ал-Джабер ал-Сабах. Гостите получиха в дар книгата на посланик Якуб Юсеф ал-Атики „Съдбата на кюрдския народ през ХХ век” (изд. „Ерго”) в превод на Алветина Стоянова и с предговор от проф. Цветан Теофанов, който отбелязва: „Освен че е дипломат от кариерата с богат опит, той принадлежи към известната в Кувейт благородна фамилия Ал-Атики, дала на арабския свят много учени и изтъкнати личности. Любовта към знанието и словото е негова родова черта. Настоящата книга анализира кюрдския проблем в цялата му сложност, при това като се отчита неговата специфика в зависимост от местните условия”.

Много български писатели и учени поздравиха лично посланика за този проникновен научен труд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България