Илко Семерджиев обвинен за заплаха с уволнение, заканите били отправени пред свидетели (ОБЗОР)

Натискал шефката на агенцията по лекарствата да назначи негов човек за заместник

Служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев бе обвинен в натиск да бъде назначен негов човек в Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Вчера специализираното звено “Антикорупция” към Софийската градска прокуратура го подведе под отговорност за това, че е заплашил с уволнение директорката на агенцията в случай, че не изпълни заповедта му. Ако вината на министъра бъде доказана, по чл. 269 от Наказателния кодекс той може да получи затвор до пет години.

Всичко започнало на 20 февруари, когато в министерството е имало среща между Семерджиев и шефката на ИАЛ доц. Асена Стоименова. Министърът й заявил, че иска да назначи за свой заместник посочен от него човек. Директорката направила справка и се оказало, че въпросният кадидат е собственик на дружества, които се занимават с дейности в областта на здравеопазването и е в конфликт на интереси, ако стане зам.-шеф на агенцията по лекарства.

След една седмица - на 27 февруари, кандидатът за поста сам отишъл в ИАЛ и на тази среща шефката му казала, че не може да го назначи и му обяснила защо.

На 24 март в разговор с доц. Стоименова Илко Семерджиев на висок тон й отправил заплахи, че ако не назначи посоченото от него лице, ще я уволни. Точните му думи били: “Мога да ви уволня, мога и да ви направя други неща.” Дал й срок до понеделник да му докладва, че неговият човек е вече назначен. После добавил, че не се интересува от моралните задръжки на шефката по повод на конфликта на интереси и че няма да я слуша нито секунда повече.

“До този момент са разпитани четирима свидетели, изискани са документи. От събраните досега доказателства колегите са убедени, че от страна на Семерджиев има извършено престъпление от общ характер против реда на управление”, каза вчера говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, която ръководи звено “Антикорупция”. “Заплахата не е документирана със специални разузнавателни средства. Разполагаме с гласни доказателства на двама свидетели, които са очевидци на този разговор”, уточни прокурор Арнаудова.

На Семерджиев е наложена мярка за неотклонение “подписка”. Вчера доц. Стоименова не бе открита за коментар. Не стана ясно кой е човекът, готвен за неин заместник, и какъв е бизнесът му.

Бившият здравен министър от кабинета “Борисов 2” Петър Москов също е клиент на прокуратурата от ноември 2016 г. Той и заместникът му Адам Перснески са обвинени в длъжностни престъпления и безстопанственост, свързани с размяната на дарения от ваксини между България и Турция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България