Има дефицит на модерни офиси

Голяма част от новите офиси се усвояват още на етап “в строеж”.

ИТ секторът е най-активен

За клас А в центъра наемите са 15 евро на кв.м

Стабилното увеличение на модерните офис площи през последните близо десет години продължава да бъде недостатъчно, за да отговори на търсенето. През първата половина на 2019 г. предлагането в София отбеляза ръст от 4% като достигна обща квадратура от 2,2 млн. кв.м.

Завършените нови проекти добавиха 91 хил. кв.м към наличните офис площи. Но усвояването на голяма част от тези площи още на етап “в строеж” доведе до незначителен ръст в нивата на свободните офиси.

Брутно наетите площи, т.е. всички транзакции на пазара през първата половина на 2019 г., са 66,4 хил. кв.м. От тях 31% се дължат на релокации, 25% на експанзия на вече присъстващи на българския пазар фирми, а 20% на наемане на имот на етап “в строеж “. Основните сектори, двигатели на търсенето, са ИТ и аутсорсинг (45%), професионални услуги (16%) и фармация (8%).

Средните офертни наемните нива в София остават без промяна, като за офиси клас А те са 15 евро на кв.м - идеален център, 14 евро на кв.м - за широк център, и 13 евро на кв.м - за периферни зони.

При запазване на настоящите бързи темпове на усвояване, дефицитът на офиси клас А в столицата ще става все по-отчетлив. До завършването на новите проекти, планирано за 2020-2021 г., компаниите все по-често ще бъдат принудени да намират временни краткосрочни решения на текущите си нужди от офис пространство. Компаниите от аутсорсинг индустрията ще останат с най-висока активност на пазара на офиси.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес