Има забавяне при евакуациите в Алепо

Последният етап от евакуацията в бунтовническите райони на сирийският град Алепо се забавя, съобщава Би Би Си. Активисти от опозиционните сили твърдят, че конвой автобуси е спрял през нощта. Хората в него са били принудени да чакат на минусови температури с недостатъчно запаси от храна и вода.

Държавните медии обвиняват бунтовниците в близката провинция Идлиб, че са попречили на едновременната евакуация от два про-правителствени града, населени с шиитски мюсюлмани.

По данни на Червения кръст 25 000 души са напуснали Алепо през последната седмица. Те са транспортирани до територии, намиращи се под контрола на бунтовниците на запад от Алепо и в Идлиб, където са разположени лагери. До момента са евакуирани общо 12 000 цивилни бяха евакуирани до момента от източната част на Алепо, включително 4500 от полунощ, предаде Ройтерс.

Десетки автобуси, превозващи хиляди хора от Алепо, достигнаха райони, контролирани от опозицията, западно от града, посочиха представител на ООН и Сирийският център за наблюдение правата на човека. Решението за евакуация бе взето в рамките на преговори между Русия, която е основен поддръжник на сирийския президент Башар Асад, и Турция, която подкрепя някои бунтовнически групи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят