Има заподозрян за кражбата на бронзовия Аполон Медикус в София

МВР показа откритата бронзова статуя на Аполон Медикус, която бе открадната от пл. „Бански“ пред бившата Централната баня в столицата. Според информация на разследващите статуята е изчезнала на 14 декември, а информацията за кражбата й е подадена до органите на реда на следващия ден.

Дръзкото посегателство в центъра на София бе заснето от намиращите се в района видеокамери.

„Иззели сме записите от камерите, на които се вижда как едно лице, което оприличаваме на мъж, откъртва статуята. Отнася я на около 5 метра, но явно нещо го притеснява и я хвърля. Нашите предположения са такива, че същият ден се връща, взима я и я поставя в черен найлонов плик. С помощта на бдителни граждани я намерихме на 26 декември в изоставено дворно място, през две пресечки от мястото на кражбата. Снели сме обяснения от човека, който ни подаде сигнала. Уведомили сме и Столична община“, уточни комисар Николай Василев, началник на Пето районно управление на МВР, предаде БГНЕС.

Все още задържан няма. „Имаме съмнения към едно лице, но след като го задържим и в зависимост от неговото държане и от това, което каже, ще преценяваме нататък с прокуратурата“, подчерта още комисар Василев. Видимо статуята не е сериозно повредена.

От МВР са категорични, че целта е била кражба, а не просто вандалска проява.

Статуята на Аполон Медикус е дело на скулптора Георги Чапкънов. Тя бе поставена след реконструкцията на площад „Бански“ през 2003 година. Тогава бяха направени още 42 каменни чешми, кръгли пейки от камък, водна площ със скулптура на Аполон Медикус и вградено ефектно осветление. Като част реконструкцията триъгълната градинка бяха поставени още рампа за хора с увреждания и зелени площи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право