Има ли картел при горивата - ясно след изборите

Набедените търговци до 30 дни представят възраженията си пред Комисията

Има ли картел при горивата ще стане ясно след изборите. Причината е, че набедените в нелоялна практика търговци имат 30-дневен срок да представят възраженията си пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Според КЗК шестте компании – „Лукойл България ЕООД“, „Петрол АД“, „НИС Петрол“, „Еко България“, „OMV България“ и „Shell България“ са съгласували ценовата си политика поне от 2012 година.Председателят на КЗК Юлия Ненкова заяви, че ако някое дружество признае, че е участвало в картела на горива, наказанието му може да отпадне. Тя обясни, че доказателствата за картела били изцяло писмени, но не пожела да даде повече информация.

Без санкции при признание за уговорки

„Санкции ще има, но размерът им зависи от тежестта на нарушението и дали е едно или са повече“, заяви Ненкова. По думите й до прекратяване на процедурата няма да се стигне, защото КЗК имали доказателства за нарушение. „Ако все пак се стигне до съдебни дела, Висшият административен съд (ВАС) ще реши дали наказанията ще останат“, уточни Ненкова.

Обезщетения за потребителите предвижда нов закон

Тя обяви, че се предвижда законопроект, в който потребителите, ощетени от картела, да имат право по законен ред да търсят обезщетение. Още не е ясно как ще се доказват загубите, които съответните лица са претърпели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес