Има ли “коз” Мадрид в Каталуня

Властите в Испания изпаднаха в „цайтнот“

В борбата да предотврати отцепване на Каталуния, испанският премиер Мариано Рахой се опитва да си гарантира подкрепа от целия традиционен политически спектър. Засега по въпроса няма единодушие, което може да усложни още повече най-тежката политическа криза в Испания от десетилетия.

Според депутати от управляващата партия Рахой обмисля безпрецедентната стъпка - да се позове на конституцията, за да разпусне каталунския парламент и да предизвика регионални избори. В неделя Каталуня произведе референдум за независимост въпреки силовите действия за осуетяването му.

В Мадрид наричат възможността за разпускане на каталунското правителство “ядрения вариант”, тъй като се предполага, че вероятно това ще предизвика вълнения в Барселона, както и в останалата част от силно индустриализирания и благоденстващ регион, съставляващ една пета от икономиката на Испания.

Но политическата сила на Рахой - Народната партия, управлява с правителство на малцинството и преди да разиграе своя коз, тя е решила по думите на депутат от НП да преговаря с най-голямата опозиционна политическа сила, Испанската социалистическа партия, за да получи изрична подкрепа от нея за подобен ход.

Член 155 от приетата през 1978 г. конституция никога досега не е бил задействан в тази страна, в която все още е жив споменът за фашистката диктатура. Каталунците смятат НП за исторически обвързана с времената на покойния диктатор Франсиско Франко, така че според експерти на Рахой му е нужна подкрепата на социалистите, които също са привърженици на единството на държавата.

Лявата формация “Подемос” е против използване на член 155 и иска Рахой да договори нов референдум за независимост, който този път да се произведе с негово разрешение. Баската национална партия, създадена, за да води кампания за по-голяма автономия за баския регион, също е против разпускане на каталунското правителство. Миналата седмица тя оттегли подкрепата си за бюджета на Рахой за 2018 г., докато не бъде решен въпросът с Каталуня.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари