Има ли сексизъм в електронните спортове?

Електронните спортове са среда, в която нищо освен уменията на играча няма значение. „Задклавиатурното устройство“ може да е от всякаква възраст, раса и материално положение, както и от всеки един пол, признат в една или друга страна.

Британският „Гардиън“ обаче се загрижи за междуполовото равенство в средите на професионалните геймъри. „Нито един от стоте финалиста на Световната купа по Фортнайт, не е жена. Защо?“, пише изданието и дава за пример успешни геймъри като транссексуалната Саша „Скарлет“Хостин, която е един от най-добрите играчи на „Старкрафт 2“ в света. Катрин „Мистик“ Гън пък е най-добре платената жена в електронните спортове – спечелила е близо 200 000 долара в над 10-годишната си кариера. Това обаче е далеч от парите, които печелят мъжете, а на големите турнири по Call of Duty, League of Legends и Hearthstone, където са големите наградни фондове, дами почти липсват.

Тенденцията бе потвърдена и на последния турнир по CS:GO DreamHack Open в Ротердам. Дамският екип на турския „Бешикташ“ загуби и трите си срещи с общ резултат 10:48. А нежните успехи в електронните спортове обикновено са единични изяви в иначе мъжки отбори.

Според „Гардиън“ причината се крие в сексистката среда на геймърите.

„Общностите са съставени предимно от млади мъже и не са особено гостоприемни към жените – пишат британците. - Грубият език и обидите на сексуална основа са нещо обичайно. В резултат на това момичетата почти не използват гласовите функции за чат.“

„Ще те накарам да ми ду*хаш!“, „Имаш ли въобще топки?“, „Да не би да си в цикъл?“, са само част от нападките между геймърите по време на игра, дори когато не са наясно с пола на отсрещната страна.

Друг „сексистки“ момент е, че почти цялата рекламна индустрия, подкрепяща електронните спортове, излъчва почти изцяло послания в съответствие с царуващата „мачо“ култура. Затова все по-често се чуват призиви женскитге състезания да бъдат отделени от мъжките, както е и в „традиционните“ спортове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Електронни спортове