Има разрешителни за 35 мидени ферми по Черноморието

Басейнова дирекция следи и с дрон за замърсители на крайбрежието

По цялото Черноморско крайбрежие са издадени 35 разрешителни за мидени ферми. От тях 20 са по Северното Черноморие, като изградените са 7. Това съобщи инж. Десислава Консулова, директор на Басейнова дирекция "Черноморски регион" в Международния ден на Черно море. Останалите кандидати за изграждане на мидени ферми чакат одобрение на проекти и финансиране, а до тогава съответният участък трябва да бъде ограден със съответната сигнализация и знаци по изискване на ИА "Морска администрация". До сега няма замърсяване на морето от мидените плантации показват данните от редовния мониторинг, който провежда Басейнова дирекция. На дълбочина проверките се извършват съвместно с плавателните съдове на ИАРА, уточни инж.Консулова.

Наказателни глоби в размер на 119 400 лева са наложени на замърсителите на морето през активния сезон от Басейнова дирекция. Нарушенията са предимно свързвани с нерегламентирано заустване на отпадъчни води. Има подобряване на качеството на морските води след модернизацията и реконструкцията на 4-те пречиствателни станции по крайбрежието. Басейнова дирекция извършва вече проверки и с дрон.

Безпилотният летателен апарат има техническата възможност да се отдалечи на 3 км от дистанционното и да стигне до 500 м височина, като проследява по-големи територии за кратко време.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България