Имейли и пароли на хора от властта се появиха в интернет

Снимка: Архив

Някои се регистрирали със служебните си пощи в сайтове за запознанства

Над 1000 служебни имейла и пароли на хора от държавното управление се разпространяват свободно в интернет. Сред тях са данните на няколко министри, топ дипломати и финансисти, включително действащият вътрешен министър Валентин Радев, съобщава БТВ.

В специална платформа за проверка на компрометирани акаунти в най-големите онлайн платформи може да се търси в бази данни от близо 5 млрд. виртуални самоличности.

Някои от служебните имейли са пробити преди 5-6 години. Това обаче не означава, че хората с тези електронни адреси са извън опасност от киберпрестъпници. В списъците фигурират министри от различни правителства, включително и в сектора сигурност, отбрана и външни работи.

В цели три от пробивите е пострадал и Валентин Радев в качеството му на заместник-министър на отбраната преди 6 години, когато отговаря за сделките в отбраната, проектите за модернизация и военноремонтните заводи.

„Изненадан съм защото няма да намерят нещо което да ги впечатли и да намерят нещо пикантно. Може би нещо служебно и то явна поща – класифицирана информация – не. Аз отдавна съм в армията, такива неща няма как да сбъркам”, коментира Радев.

Други служители на топ позиции в агенции и министерства са се регистрирали със служебните си имейли в сайтове за запознанства, което ги потенциална мишена за изнудване.

Експертите съветват на първо място често да сменяме паролите си и да не използваме лесно предвидими или повтарящи се комбинации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България