Името и телефонът на кварталния - във всеки вход (ОБЗОР)

Листовка с името, телефона и електронната поща на районния инспектор ще виси във всеки вход на блок или кооперация. Информационни писма със същите данни за кварталния полицай ще бъдат раздавани на хората по селата и на собствениците на имоти във вилните зони.

„Подписах такава заповед в четвъртък вечерта. Това не е нещо ново за МВР, а добре забравено старо”, обяви служебният вътрешен министър Пламен Узунов. На национално съвещание вчера той е представил разпореждането си на всички 28 шефове на областни дирекции на МВР и 179 началници на районни полицейски управления в страната. Дал им е срок от една седмица да изпълнят заповедта и им е обяснил, че държи да се възстанови връзката между кварталните полицаи и местните хора.

В информационното писмо ще бъдат посочени също и координатите на дежурните в РПУ, както и в съответната областна дирекция. Ще фигурират и телефоните и имейлите на службите „Вътрешна сигурност” и Инспектората на МВР в София. Така гражданите не само ще могат да се свързват по всяко време на денонощието с местните полицаи, а и да се оплакват от тях на началниците им.

Служебният премиер Огнян Герджиков, главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на ДАНС също са участвали в националното съвещание на МВР в частта му по подготовката на парламентарните избори. Началниците са докладвали, че имат готовност по охраната на комисии и секции, като и по отпечатването и транспортирането на бюлетините.

Набелязани са мерки срещу купуването и продаването на гласове - изясняване на уязвимите групи, следене на участници в подобни деяния при предишни избори. Това обясниха главният секретар Георги Костов и заместникът му Георги Арабаджиев. Двамата добавиха, че са подготвили и изненади за търговците на гласове, но за да останат изненади, няма да ги съобщават пред медиите

Министър Узунов не скри, че е притеснен от напрежението в МВР, след като от 1 февруари е влязла в сила реформата на Румяна Бъчварова. Голяма част от служителите в администрацията са преминали на длъжности по Закона за държавния служител. Така заплатата на чиновник със средно образование се е увеличила и е надминала тази на полицаят от улицата, който служи по Закона за МВР. „Засега нямаме решение на този проблем”, призна служебният министър. През следващата седмица се очаква да бъдат подготвени промени в класификатора на длъжностите във ведомството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право