Имотите в Атина започват да поскъпват

1500 евро за квадрат в центъра на гръцката столица

Броят на сделките нарасна 1,5 пъти

Цените на имотите в Атина започват да нарастват близо 10 години след като световната финансова криза достигна България и южната ни съседка. През първите месеци на 2018 г. цената на имотите в центъра на гръцката столица достига средно 1500 евро за кв.м, което е няколко пъти под равнището в много други европейски столици. Имотите в Атина като цена на квадратен метър са два пъти по-евтини от тези в Лисабон, три пъти по-евтини от тези в Мадрид, Барселона и Берлин, четири пъти по-евтини от тези във Виена и почти седем пъти по-евтини от тези в Париж. Това представлява чудесна възможност за инвеститорите.

Според Гръцката национална банка, в края на 2017 г. имотите в Атина са били с 44% по-евтини спрямо пика през 2008 г. Но спадът на цената на имотите се забавя. През 2015 г. цената на квадратен метър е намаляла с 5,3%, през 2016 г. – с 1,8%, а през 2017 г. – само с 0,9%. На тримесечна база цените дори са спрели да се понижават – те са останали без промяна през последното тримесечие на 2017 г. и дори са се повишили в други гръцки градове. Всички това дава основание да се предположи, че през настоящата година цените на имотите в Атина ще тръгнат нагоре.

Пазарът на жилищното строителство започва да се съживява. Според данни на ELSTAT, през 2017 г. броят на издадените разрешителни за строеж в Атина се е увеличил за първи път от 10 години, като е нараснал с 13%. Според Wall Street Journal броят на строителните проекти в столицата, включително на компании, които разширяват офисите си, както и за нови жилищни сгради, е нараснал драстично.

Имотният пазар в Атина се съживява на фона на нарастващото търсене от инвеститорите. Според Гръцката национална банка, броят на имотните трансакции в града се е повишил с 18% през 2017 г. и с 1,5 пъти през първите два месеца на 2018 г. спрямо същия период на 2017 г.

Търсенето на имоти за краткосрочно отдаване под наем е подкрепено от растящия брой туристи, така че инвеститорите в имоти имат потенциала за по-висока и постоянна възвръщаемост. Гърция преживява бум на туризма, като по данни на Гръцката централна банка броят на чуждестранните туристи е нараснал от 15 млн. души през 2009 г. на 30 млн. души през 2017 г. Повечето от тях посещават Атина по време на престоя си в страната, която остава популярна благодарение на добре запазеното си историческо наследство и приятен климат.

По данни на Euromonitor International Атина е на второ място по ръст на броя на туристите в Европа след Хераклион. Чуждестранните туристи са достигнали 4,8 млн. души през 2017 г., което е с 10% повече спрямо 2016 г. Средният период на престой в Атина е нараснал от 5,5 дни през 2016 г. на 5,7 дни през 2017 г.

Сериозен ръст има на резервациите чрез портала за споделяне на жилища Airbnb, който изпреварва ръста в Париж, Берлин и Барселона. Най-популярните квартали за резервации от туристите се намират в центъра – Керамик, Кукаки, Микригиани, Монастираки, Плака и Тисио.

Търсенето от чуждестранни инвеститори е стимулирано и от евтините златни визи – разрешително за пребиваване в Гърция, което се предоставя срещу закупуването на един или повече имоти на цена от минимум 250 хил. евро. Минималната сума на други пазари, предлагащи златни визи, е по-висока. Инвестициите за златна виза в Испания започват от 500 хил. евро, в Португалия – от 350 хил. евро, а в Латвия- от 263 хил. евро.

Популярността на гръцките златни визи расте. Според компанията Enterprise Greece страната е издала с 30% повече визи през 2017 г. спрямо 2016 г. От началото на програмата през 2013 г. до 2017 г. разрешителни за пребиваване в Гърция са издадени на 2035 инвеститори, повечето от които от Китай, включително на членове на семейството им. Китайските граждани съставляват близо половината от издадените разрешителни за пребиваване. Други големи групи инвеститори идват от Русия, Турция и Египет.

 

Най-печеливш е град във Флорида

До 26% доходност от къщи край морето

В топ 5 влизат Барселона Ница

Градът Кисими в щата Флорида, САЩ, Барселона в Испания и Корнуол във Великобритания са най-добрите места за закупуване на ваканционно жилище с цел отдаването му под наем, показва изследване на компанията за застраховка на ваканционни жилища Schofields. Тези градове предлагат най-добрата възвръщаемост на инвестицията от гледна точка на цената на имот с площ от 90 кв. м, потенциален доход от наем и анализ на най-популярните локации за туризъм и вероятността те да останат популярни.

Анализът на Schofields показва, че възвръщаемостта на инвестициите е 26,02% в Кисими, 18,78% в Барселона и 12,01% в Корнуол, следвани от 11,96% в Ница, 8,71% по крайбрежието на езерото Гарда в Италия, 6,82% в Маями, 6,32% в Марбеля, 5,61% във Фару, Португалия, 3,36% в Авиньон, Южна Франция, и 2,89% в Езерната област в Англия.

Кисими, известен с тематичните си паркове, се намира в район, който е смятан за водеща туристическа дестинация в САЩ с добър климат през цялата година и инвеститорите могат да очакват възвръщаемост от близо 34 хил. евро на година. Достъпната цена за покупка на имот и високата възвръщаемост от наемите на ваканционни домове в Барселона означават, че има потенциал инвеститорите да печелят малко над 43 хил. евро на година след приспадане на разходите от имоти със средна цена от близо 196 хил. евро.

Според изследването средната цена на жилищата в Кисими е била между 160 хил. и 199 хил. долара в последните три години и прогнозите показват, че цените продължат да нарастват, което ги превръща в добра потенциална инвестиция.

Според Фил Скофийлд не е изненадващо, че Кисими оглавява класацията за най-добра възвръщаемост на инвестициите в имоти, намиращи се в райони с добър климат и предлагащи добри възможности за развлечения. “Това е изключително популярна ваканционна дестинация за хората по света дори извън активния сезон, което означава, че търсенето на ваканционни домове е голямо, а това тласка нагоре наемите. Въпреки това цените на имотите остават ниски след рецесията”, отбелязва Скофийлд. Той допълва, че макар тези области да са най-добрите статистически за възвръщаемостта на инвестициите във ваканционни домове, потенциалните инвеститори трябва да гледат и други фактори, за да извлекат максимална доходност, включително точната локация на жилището и потенциала за повишаване на доходите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти