Имотите поскъпват с до 5% през 2019 г.

Строителните предприемачи очакват покачване на цените на жилищата през 2019 г. с до 5%. Една от причините за това е двойното поскъпване на терените за строителство.

Броят на издадените разрешителни за строеж в София нарасна с 25%

Печалбата е 11% от цената на сградата

Строителните предприемачи очакват покачване на цените на жилищата през 2019 г. с до 5%. Една от причините за това е двойното поскъпване на терените за строителство, а другата са по-високите разходи за административни услуги. В някои столични квартали, обаче, очакват по-голям процент на поскъпване на жилищата. „Цените на терените в столицата поскъпват на базата на чисто пазарен механизъм. Ако има повече търсене и по-малко предлагане, нормално е стойностите да се повишават”, обясни Георги Шопов, председател на Национална асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

През последните две години цените на имотите в столицата са нараснали с 10%. Броят на издадените разрешителни за строеж расте с 25% през първите три месеца на 2019 г. спрямо същия период на миналата година, а въведените в експлоатация нови жилища се увеличават двойно.

От бранша изчислиха, че 55% от себестойността на жилищата включва самото строителство на сградата, теренът има тежест от една четвърт (25%) в крайната цена, 8% се отделят за административни разходи за изграждане на сградата, а 11% е печалбата на строителя. Като 38% от цената отиват в държавния бюджет или общината под формата на ДДС, корпоративен данък и административни разходи. Трудът също е поскъпнал. За последните десет години заплатите в строителството са се увеличили двойно.

Голям процент от жителите на столицата все още обитават стари панелни блокове, посочиха от НАСП. А това провокира устойчиво търсене на жилища ново строителство. Според сдружението панелните блокове няма да могат да се оправят само със саниране, защото годността им изтича.

Да се въведе електронно разрешително за строеж предлагат от бранша. Според строителните предприемачи по този начин процедурите ще бъдат облекчени и ще се спазват сроковете за издаване на документите. „По примера на съседни страни като Македония и Сърбия, където успешно се прилага този метод, вярваме, че въвеждането му у нас ще даде възможност документите да се проследяват в реално време”, коментира Мартин Драгоев от браншовото сдружение. В момента при закупуването на един парцел до започването на строителството минават между две и три години, алармираха от бранша.

 

С една заплата купуваме 0,6 кв. метра

Жилищата у нас са по-достъпни от тези в Европа

С една средна заплата в София може да купим 0,6 кв. метра жилищна площ, изчислиха от Национална асоциация на строителните предприемачи (НАСП). В Берлин, Париж и Лондон с една заплата гражданите могат да купят едва 0,1 кв. метра. Това прави жилищата в България значително по-достъпни от тези в страните от Западна Европа.

„В големите европейски градове 75% от населението живее под наем, като новите апартаменти се изкупуват по 20 хил. евро за квадратен метър от банки или други инвестиционни дружества, а след това се дават под наем на жителите”, коментира Георги Шопов от асоциацията на строителните предприемачи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти