Имперско шушукане в Грузия

Реформаторът-премиер Мамука Бахтадзе бе заменен от човек, заради когото Тбилиси завря от протести

На 8 август, ден преди да бъде официалното закриване на най-голямото натовско учение в Кавказ - „Agile spirit - 2019“, руската армия развърна батарея „Град“ на така наречената „административна гранична линия“ между Южна Осетия и Грузия. Войниците се прозяваха един час и нещо, докато ги снимат наблюдателите, а след това машините както се появиха, така и изчезнаха. Посланието е ясно „Момчета, тук сме!“ Малко преди това американската армия демонстрира нови тактически ракетни системи пред военни от 14 държави, сред които и България. В началото тези учения са американско-грузински, но с цел да се демонстрира солидарността на НАТО и други европейски държави към окупираната Сакартвело, участието бе разширено. Оттогава САЩ се опитват да стъпят окончателно и здраво в Грузия, а Русия прави всичко възможно, за да отклони страната от мечтата u за членство в евро-атлантическите организации.

САЩ и Русия водят активна политическа война за Грузия и това се отразява много зле на обикновените хора. Последната битка започна в края на юни и още не е приключила. Просто започват да падат министерски и премиерски глави. Последната жертва в това напрежение е оставката на министър-председателя Мамука Бахтадзе.

Бахтадзе остана на този пост малко повече от година. Той минаваше за един от близките на семейството на създателя на управляващата партия „Грузинска мечта“ - Бидзина Иванишвили. Докторът по техническите науки Бахтадзе управляваше грузинските железници в продължение на 4 години и постигна доста в съживяването на релсовия транспорт. След това беше финансов министър и беше естествения избор на Иванишвили след реформите на кабинета през 2018 г.

Мамука Бахтадзе фокусира енергията на правителството в няколко посоки. На първо място кабинетът настояваше гарантирана инвестиция в образованието в рамките над 6% от брутния вътрешен продукт.

„Човешкият капитал е актив, който Грузия притежава, без него всичко е напразно“, каза Бахтадзе в интервю пред „Труд“   през април. Той не изглеждаше като човек, който смята да се откаже. За него Грузия можеше да просперира, ако инвестира в зелени технологии, образование и реши по мирен начин конфликта с Русия. Бахтадзе е учил в Русия и има много добри приятели в Москва, но не за него Русия е окупатор. „Отиде си културно и възпитано. Човекът дойде с добри планове, сплоти правителството с идеи и беше в състояние да реализира повечето от тях. Каза своята дума, но отстъпи.“ Така мотивира уволнението на Бахтадзе неговия ментор и шеф Иванишвили.

За нов министър-председател на Грузия е посочен досегашният министър на вътрешните работи Георгий Гахария. И това е изключително показателно за процесите, които бълбукат под повърхността на Грузия и коя от двете суперсили - САЩ и Русия - взема надмощие.

Политическата криза започна в края на юни. Тогава на православен форум (Интерпарламентарна асамблея на православието, основана през 1990 г. от гръцката и руската православни църкви), организиран от църквата и проведена в грузинския парламент, за първи път пристигнаха руски депутати в Грузия. Председателят на организацията комунистът от Руската Дума - Сергей Гавраилов седна на мястото на шефа на парламента. Информацията веднага се разпространи и площада на бул. „Руставели“ бе залят от хиляди протестиращи. Група демонстранти се опита да влезе в парламента и да линчува руския депутат. В сблъсъците бяха ранени близо двеста души, като трима от тях загубиха зрението си. Това е много важен детайл, който ще ни разкрие кой ще бъде новият премиер на Грузия.

Според Мамука Бахтадзе, провокацията е готвена старателно от активисти на „Единно национално движение“ - партията на Михаил Саакашвили. След като „Грузинска мечта“ помете самозабравилия се Миша от властта през 2013-а, Грузия започна да затопля отношенията си с Русия на икономическо ниво. Руски туристи заляха Грузия, експортът на селскостопанска продукция и вино към Русия се увеличиха в пъти. Добри икономически връзки обаче не се вписват във вижданията на Миша, което означава САЩ.

Според протестиращите, това е руска провокация, целяща да вразуми Грузия и тя да се откаже от идеите си за членство в НАТО и интеграция в ЕС. Пряко доказателство е мигновената икономическа санкция на Путин - спирането на туристическия поток към Грузия. Това действие вкара страната в чудовищна финансова криза.

„Нападението на полицията срещу демонстрантите започна, след като всичко беше свършило. На площада останаха само няколко десетки хора. Беше много спокойно. И тогава спецчастите се втурнаха и започнаха да стрелят. Стреляха с гумени куршуми за животни в лицата. Такава беше заповедта - в лицата. Затова трима души загубиха очите си тази нощ.“

Според него заповедта идва директно от министъра на вътрешните работи Георгий Гахария. Месец наред опозицията искаше оставката на Гахария заради касапницата и... той става министър-председател. До 2016 година, когато се връща в Грузия, за да влезе директно в правителството, цялата кариера на Гахария е преминала в Москва. Ако до седмици Русия свали пистолета от челото на Грузия, ще е ясно кой е взел поредния мач между САЩ и Русия.

 

Русия прилапа още няколко педи земя

В края на август руски войници изселиха няколко къщи покрай границата и преместиха телените заграждения и маркерите навътре към Грузия. Това стана пред очите на медии, на евродепутати и грузински политици и полицаи. Реакция на ЕС и САЩ не последва. Руските войници не се притесняваха нито от камерите, нито от брюкселските бюрократи. Това е било редовна практика в началото и само наблюдателната мисия на ЕС в Грузия - EUMM, успя да вразуми осетинските и абхазките проксита. За първи път от доста години насам позволяват демонстративно да грабят грузинска земя и това се отчита като послание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи