Имплант в окото спаси зрението на пловдивчанка

Хирургическата интервенция продължила 20-ина минути

Пациентката била с глаукома от 10-ина години, терапията с лекарства не помогнала

Очни хирурзи от пловдивска болница спасиха зрението на 45-годишна пациентка с глаукома, след като й поставиха мини имплант "Ex-press". Той е с размер на оризово зрънце и се поставя между вътрешната и външната част на окото. Иновативната технология подобрява работата на дренажната система на окото и осигурява алтернативен път, по който се оттича натрупалата се вътреочна течност. Така се осигурява прецизен контрол и се поддържа здравословно налягане в окото, обясниха лекарите от отделението по очна хирургия доц. д-р Марин Атанасов и д-р Димитриос Власиадис, извършили миниинвазивната операция. Диагнозата "Глаукома" е поставена на пациентката преди десетина години и до този момент жената е лекувана консервативно от болестта, наричана "тихия крадец на зрението". Когато дошла в болницата, пловдивчанката се оплакала от силни болки в окото, зачервяване и замъгляване на зрението.

"Това ни наведе на мисълта, че терапията с медикаменти вече не е ефективна, а прегледът потвърди нашите съмнения. Предложихме й оперативно лечение, което ще подобри зрението, ще намали употребата на лекарства или ще ги сведе до минимум, защото след интервенцията ще бъде намалено вътреочното налягане", съобщи д-р Власиадис.

Пациентката се съгласила да й бъде поставен специалния имплант за глаукома "Ex-pres", който се прилага, когато консервативното лечение претърпи провал. Той е с най-малко усложнения и е поставен след 20-минутна интервенция, при която са направени миниатюрни разрези.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве