Инвалиди настояват: Спрете източването на държавата чрез схеми за помощни средства

Хората с увреждания предлагат 13 неотложни мерки в социалната политика на среща в парламента днес

Депутатката от БСП Весела Лечева се трогнала от неволите им и ги поканила в НС

Инвалиди от Великотърновска област алармират, че от държавната хазна се източват огромни суми чрез различни схеми за плащане на помощни средства за хора с увреждания. Потърпевшите настояват да се промени регламента за осигуряването на тези пособия, които са изключително скъпи, а в повечето случаи се оказват некачествени и неизползваеми. До куриозни случаи се стига при набавянето на специални ортопедични обувки, на принадлежности за диабетици, приспособления за автомобили на инвалиди.

„Самата аз съм потърпевша от тези неуредици. Имам скъсяване на единия крайник и се наложи да си купя ортопедични обувки“, разказва Йотка Вълева, която е председател на регионалната организация на Съюза на инвалидите във Велико Търново.

Тя обяснява, че Агенция социално подпомагане отпуска суми от порядъка на 400-500 лева за закупуване на два чифта обувки-зимни и летни.

„Поръчах си обувки, купих ги и така не успях дори да ги обуя. Освен това не мога да се съглася, че един чифт такива обувки струва 250 лева“, сподели пред „Труд“ Йотка Вълева. 43-годишната търновка не крие и възмущението си от дългото разтакаване между институциите и фирмата доставчик на въпросните пособия.

„Цялата тази тромава и кошмарна процедура трябва да се осъществи в срок от 3 месеца“, казва Вълева. Тя добавя, че инвалидите правят и невъзможното, за да спазят тези условия и това е изключително изтезание за тях, защото им се налага минимум 7 пъти да ходят до отделните ведомства и фирма. Имало случай, при който инвалид не успял да спази 3-месечния срок и се стигнало до съд. Препатилият Илиян Бояджиев разказва, че сагата се разиграла миналата година, когато социалните служби му отпуснали 476 лева за обувки.

Инвалидите предлагат тези пари да не минават през тях. Освен това е нужен по-сериозен контрол на лицензираните фирми за пособия, които са изключително много. Само във Велико Търново те са десетина.

Друг показателен случай е със Станислав Добрев, който страда от детска церебрална парализа и е с над 90 % инвалидност. Мъжът обаче управлява автомобил. Преди десетина години първата му кола била пригодена чрез специално ръчно приспособление, което му струвало около 200 лева. Неотдавна обаче търновецът си купил ново возило и се наложило отново да бъде пригодено към възможностите му. За да бъде монтирано приспособлението обаче, трябвало да преодолее тежката процедура между Агенция социално подпомагане, лицензираната фирма, която е в София, и човекът изработващ тези устройства, който пък е от Стара Загора. В крайна сметка за изделието държавата платила 2000 лева.

„Не мога да приема за нормално това устройство да е поскъпнало от 200 на 2000 лева. Ако има по-строг контрол, държавата ще спести пари за нашите пенсии“, гневи се Вълева.

Станислав Добрев разказа и как подновяването на шофьорските книжки на инвалидите, което е на всеки 5 години, се превръща в цяло приключение. „Процедурата предвижда да се яви в София пред национална комисия, която да удостовери, че може да шофира кола със специално ръчно управление. За това се налага той да се запише месец-два предварително и да чака ред. След като получи становището, подава документи за издаването на новото свидетелство за правоуправление, в която обаче се иска да бъде изрично вписан номера на автомобила и че е специално пригоден за ръчно управление. „Ами ако за една година, реша три пъти да си сменя колата, това означава, че три пъти трябва да си сменя и шофьорската книжка. В нея държат да впишат регистрационния номер на возилото, на който има обозначение, че се кара от човек с увреждане“, обяснява разпалено Станислав Добрев.

Проблемите пред хората с увреждания са много. „Обсъждат се промени в работата на ТЕЛК-овете. Предвижда се разделянето им и хората с увреждания да минават през две комисии. Определянето на работоспособността да става в НОИ, а процентът на инвалидност да се определя от ТЕЛК. Категорично не сме съгласни с това. Притеснява ни факта, че когато експертите определят остатъчна работоспособност и че лицето може да полага труд, това означава, че ще му се отнеме инвалидната пенсия, а не е ясно дали ще му се гарантира работа“, изтъкват от Съюза на инвалидите във Велико Търново. Хората с увреждания са категорични, че предложението НОИ да се произнася по отделните казуси само по документи също е безумие.

Особено наболял е и въпросът с лъжливите експертни решения. Говори се, че има злоупотреби като се сменят личните данни на инвалида и се вписват тези на здраво лице, което получава неправомерно пари от държавата.

„Напоследък се подхвърлят обобщения за всички хора с увреждания и квалификации, като „фалшиви инвалиди“, „лъжливи експертни решения“ и др.“, коментират от Съюза на инвалидите и хората с увреждания. Те подчертават, че една от екзотичните идеи на Министерството на труда и с подкрепата на финансовото министерство, е да се икономисат от инвалидните пенсии 600 млн. лв., с които да се индексират всички останали със средномесечния осигурителен доход през 2009 г., считано от 1 януари 2019 г.

„За да се отдели такава сума от общо 1,7 млрд. лв. планирани в бюджета на НОИ за инвалидни пенсии, означава да се намалят инвалидните пенсии с повече от 35 %. Тези 600 млн. лева подозрително съвпадат със сумите, които ще се икономисат от 35% намаление на средствата за инвалидните пенсии - това ни напомня за стъкмистика“, подчертават негодуващите. Те не отричат, че има недействителни решения на ТЕЛК, но са убедени, че едва ли ще се докаже такъв процент „фалшиви инвалидни пенсии“.

Инвалидите не могат да подминат и далаверите с износа на животоспасяващи лекарства. Според хората с увреждания има групировки, които изкупуват търсените лекарства и ги изнасят в чужбина, където ги пласират на двойно по-висока цена.

За всички тези неволи от Съюза на инвалидите в старата столица разказали на депутата от БСП Весела Лечева. Народната избраничка се трогнала и е поканила представители на организацията на 29 ноември в парламента. В Народното събрание днес те ще представят 13 неотложни мерки в социалната политика, свързани с хората с увреждания.

Сред тях са оптимизиране на медицинската експертиза като се премине към преструктуриране на органите на медицинската експертиза – в единна административна структура, подчинена на МЗ, включваща НЕЛК, ТЕЛК, РКМЕ. Това ще доведе до ефективен контрол върху цялостната дейност на медицинската експертиза.

„Настояваме да стартира изградената електронна информационна система на медицинската експертиза, като НЕЛК започне да предоставя информация на Агенцията за хората с увреждания, с което да се създаде необходимото условие за прозрачност и контрол върху експертизата от всички заинтересовани институции. Искаме да се разработи компенсаторен механизъм, за да се получават отнетите 25% социална пенсия от хората с трайни увреждания например под формата на месечна социална помощ за лице с трайно увреждане. Размерът на елементите, формиращи интеграционната добавка по Закона за интеграция на хората с увреждания да се определят като процент от минималната работна заплата за страната. Редно е да се увеличи размерът на интеграционната добавка за балнеолечение и рехабилитационни услуги, съобразно действителната им стойност. Да се включат в списъка на помощните средства, медицински изделия и приспособления нови позиции, отговарящи на съвременните технологии и производство и нови заболявания“, изброяват от организацията на инвалидите.

Хората в неравностойно положение претендират и за създаване на условия, гарантиращи достъпно образование на всички лица и деца с увреждане. Искат достъпната архитектурна среда. Настояват НОИ да представи официални актуални данни за броя на хората с увреждания, броя на получаващите инвалидни пенсии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи