Инвалидните карти за паркиране влизат в единен регистър като мярка срещу злоупотребите

Центърът за градска мобилност ще създаде Асоциация по паркиране в София. Една от функциите й е да събере на едно място всички регистри на издадените инвалидни карти за паркиране в страната. Така злоупотребите с превозни документи и използването им от трети лица в отсъствието на титуляра ще бъде ограничено.

Увеличава се броят на автомобилите в София, които паркират на инвалидни места с карти, издадени от други градове. Тяхната валидност обаче не може да бъде проверена от столичните контрольори, защото те нямат достъп до регистрите на службите в страната, съобщава БНТ.

"Големият проблем е ползването на тези карти от трети лица, ползване на фотокопия, включително и на фалшиви карти", каза Румяна Милова, член на борда на директорите на Центъра за градска мобилност.

При установяване на нарушение картата ще се отнема и собственикът ѝ ще се лишава от преференцията до изтичането на валидността ѝ. Центърът за градска мобилност е издал 14 хиляди карти, които позволяват на хората с увреждания да паркират до 4 часа безплатно на около 900 места в платените зони. Предстои броят им да се увеличи с разширяването на зелената зона в район "Лозенец" и "Средец". Картите ще са едногодишни, тригодишни или пожизнени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България