Инвестираме 5% от парите си

Купуваме жилища и правим подобрения в дома

Най-много спестяват във Финландия

Българите инвестират само 5% от доходите си, сочат данните на Евростат. От страните в ЕС по-малко от нас спестяват само в Латвия - 4,83% от доходите си. Ние попадаме сред държавите, в които хората инвестират по-малко от 6% от парите си, като в тази група влизат още Испания (5,43%) и Португалия (5,16%). Като от Евростат специално посочват, че нямат данни за Гърция, Хърватия, Малта и Румъния. Най-много инвестират във Финландия (11,3%), Холандия (11%), Кипър (10,2%), Белгия (10,1%) и Люксембург (10%).

Инвестициите на домакинствата в ЕС се състоят основно от закупуване и обновяване на жилища, посочват от Евростат. Останалата част от средствата се влагат в оборудване, машини, коли и производствени помещения като основно тези инвестиции се правят от еднолични търговци. Жителите на Европа финансират инвестициите си чрез използване на техния месечен доход, заеми от банки или натрупани спестявания.

Основната причина за малките инвестиции на българите са ниските доходи в страната, заради които над 30% от всички разходи на домакинствата отиват само за храна. По този показател се нареждаме на първо място в ЕС. Според данните на НСИ освен разходите за храна даваме още 4% от домакинските бюджети за алкохол и цигари. Така общо над 34% от всички пари на българите отиват за трапезата. 12,2% от разходите на българите пък отиват за плащане на сметки като например за вода, ток и парно, както и за наеми. Като се добавят разходите за данъци и осигуровки (12,3%), дрехи и обувки (7,3%), здравеопазване и транспорт, не остават много средства за инвестиции. Затова в България трудно намират пазар финансови продукти като спестовни застраховки “Живот”, а инвестициите на хората в акции, търгувани на българската и на чуждестранните фондови борсите, са силно ограничени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес