Инвеститор придобива 2 офис сгради в София

Вложенията на компанията достигат 310 млн. евро в Румъния и България

Нов инвеститор навлиза на имотния пазар у нас кто придобива две офис сгради в София. В портфолиото на Lion’s Head Investments има общо пет офис сгради с площи клас А – две в София и три в Букурещ за обща стойност 310 млн. евро. Основните инвеститори в новото дружество са компанията AG Capital и южноафриканската Old Mutual Property.

Проектите им у нас включват “Полиграфия офис център”, чиято втора фаза от реконструкцията беше официално открита вчера, и сградата на Цариградско шосе “Мегапарк”. Сделката по придобиването на втората офис сграда се очаква да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), докато финализирането на сделката с “Полиграфия офис център” е приключило преди дни.

На официалното откриване в София присъстваха зам.-министърът на регионалното развитие инж. Валентин Йовев, кметът на София Йорданка Фандъкова, посланикът на Южна Африка в България Н.Пр. Ванеса Калверт, както и гости от бизнес средите. Столичният градоначалник коментира, че тази инвестиция е възможна благодарение на все по-увереното развитие на София като добро място за инвестиции.

“След приключване на сделките портфолиото на компанията ще включва 235 хил. кв.м. първокласни офис площи в България и Румъния”, коментира Христо Илиев, председател на Съвета на директорите на AG Capital.

Хайн Смит, член на борда на директорите на Lion’s Head, коментира, че България и Румъния, имат своите значими преимущества за инвестиции и посочи част от тях - стабилен ръст на БВП, ниски данъци, атрактивен пазар на труда, както и фискална предпазливост.

През последните две години пазарът на офис площи в България става все по-динамичен. Наемите постепенно се покачват и достигат 14 евро за квадратен метър, а доходността е между 8% и 8,5%. За разлика от страната ни в Румъния наемите достигат 18 евро за кв. метър, но доходността е по-ниска – около 7,5%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти