Инвестициите в минната индустрия достигнаха 5,5 млрд. лв.

Снимки: Пламен Стоименов

“Минерално-суровинната индустрия е един от най-развитите сектори в страната, въпреки, че броят на предприятията в сектора е нисък, те създават 4-5% от БВП на страната. Заради това сме и на трето място в икономиката по производителност”, заяви проф. Николай Вълканов, председател на Българската минно-геоложка камара по време на честването на професионалния празник на бранша.

По думите му инвестициите в отрасъла вече са над 5,5 млрд. лв.

“Въпреки спада на цените на цветните метали, никой не от сектора не си е помислил да намали заплатите на работноците си”, каза Вълканов и допълни, че годишно тя достига почти 19 000 лв. и не спира да расте.

Той спомена като добър пример за бранша и един от новите проекти - първият рудник в страната от 40 години насам - Ада Тепе, за преработка на златосъдържащи руди.

“Минерално-суровинната индустрия е един от най-развитите сектори в страната, въпреки че броят на предприятията в сектора е нисък, те създават 4-5% от БВП на страната. Заради това сме и на трето място в икономиката по производителност”, допълни той.

“Отрасълът има стратегическо значение за икономиката на страната и развитието на общините”, каза Теменужка Петкова, енергиен министър. Според Петкова правителството е направило стъпка към подкрепа на бранша, а именно да се криминализира незаконният добив на суровини.

Традиционно бяха наградени най-добрите компании в сектора в няколко категории. „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ бе обявена за социално-отговорна компания за 2017 г., а специалнo отличиe за принос в бранша получи изп.-директор на „Елаците-Мед“ Драгомир Драганов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции