Инвестициите в „Пловдив – Европейска столица на културата 2019” ще се върнат многократно, гарантират организаторите

Инвестициите в „Пловдив – Европейска столица на културата 2019” ще се върнат многократно, гарантират основните двигатели на проекта от общинска фондация „Пловдив 2019”.

Според артистичния й директор Светлана Куюмджиева всяко евро инвестирано в проектите „европейска културна столица” носи възвращаемост и то в пъти и това показват финансовите отчети на досегашните градове, получавали това признание.

Най-пресният пример е с малкото 90-хилядно белгийско градче Монс от провинция Ено на региона Валония, което бе културна столица на Стария континент през 2015 г. Там всяко инвестирано евро е генерирало възвращаемост в местната икономика между 5,5 и 6 евро. Унгарският град Печ, който бе Европейска столица на културата през 2010 г., се похвали с 27% ръст на нощувките, френският курорт Марсилия привлече през 2013 г. 11 млн. посетители, а организаторите на проекта „Ливърпул – ЕСК 2008” отчетоха приходи за местната икономика в размер на 753 млн. паунда.

„Останалите предимства, които носи титлата европейска столица на културата, са 10% годишен ръст на туризма и двойно увеличение на публиката на културни събития”, допълват от фондация „Пловдив 2019”.

Инвестицията в този проект от старта му до финала му се очаква да надхвърли 36 млн.лв., като по-голямата част от тях ще са осигурени от републиканския бюджет – минимум 20 млн.лв., а останалите ще са от общинския бюджет, спонсори и Европейската комисия.

„Този проект е много по-голям от всеки един човек - от мен, от всеки един общински съветник, артистичен директор или каквото и да е във фондацията. Това ми дава увереност че оттук нататък няма нещо, което да ни попречи да бъдем една успешна културна столица, и да се представим достойно както пред европейското жури, така и пред нашите съграждани”, сигурен е кметът на Пловдив Иван Тотев.

Той и екипът му мечтаят да реализират проекти, които са много над мащабите за всеки един български град.

„Пловдив е един град, който има големи мечти, голямо културно и духовно наследство. Ние имаме мечти при изпълнение на проекта "Пловдив – ЕСК 2019” да сме равни с тези, които са 4-5 пъти по-големи от нас. Това че имаме такива големи мечти, води до съответните решения, свързани с финансиране и с умно измисляне на ключови проекти, които с най-малко средства да постигнат най-голям ефект. Това са големи предизвикателства пред нас, и не защото не можем да се справим с тях, а защото ние мечтаем да правим проекти, които са много над мащабите за всеки един български град. Ние виждаме един обединен град, един обединен Общински съвет, една обединена фондация. Всички тези хора искат да работят”, декларира градоначалникът Тотев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България