Инвитро близнаци от Плевен печелят международни състезания

Никола и Марина са рожби на майка, победила домашното насилие, която ги отглежда сама

Имената на талантливия първокласник Никола Кацарски и неговата сестра близначка Марина от плевенското ОУ „Васил Левски” влязоха в обектива на вниманието през седмицата, след като момчето спечели международен конкурс с тема „Кометите“ на Европейската космическа асоциация. Никола остави зад себе си в класирането стотици деца от целия свят.

Сестричката му пък е класирана за финала на международния конкурс за детска рисунка Draw Me Peace, чието официално награждаване ще се проведе през май в сградата на Сената във френската столица. Българчето впечатли журито с творбата си White Dove Fly With The Wind.

Пред „Труд“ майката Анелия Костова сподели, че отглежда децата си сама. Наскоро се е разделила с баща им след като дълги години е била жертва домашно насилие. Днес тя работи като възпитател в занималнята към училището в Горни Дъбник. Казва, че изпитанието, през което е преминала я е направило по-борбена и е помогнало да израсне, но признава, че едва ли би се решила на такава стъпка, ако ги е нямало децата.

Близнаците се появяват когато след 7 години опити за зачеване родителите им решават да се подложат на инвитро процедура. „След като майка ми почина, когато бяха на 5 месеца, проявите на насилие ескалираха, то започна да се случва и пред тях“, разказа Анелия. За мен беше голям проблем да си тръгна, защото нямаше при кого да отида. Едва миналото лято напуснах мъжа си, осъдих го за домашно насилие, успях да вляза в общинско жилище и някак си нещата тръгнаха, сподели майката. Преди да вземе окончателното решение, в продължение на две години е търсила професионална помощ и е проучвала процедурите, което й е помогнало да спечели делото в съда.

„Предприех тази крачка само и единствено заради факта, че те ставаха свидетели на всичко. Не исках да възпитавам жертви или насилници“, споделя Анелия Костова.

Тя се стреми да насочва малките към различни занимания и възможности да разкриват талантите си. Както много други самотни родители обаче се сблъсква с препятствия от финансов характер. „В Плевен имаме много хубава школа за рисуване, но не можем да си я позволим. За цял месец посещенията на двамата ще излязат около 300 лева. Подали сме молба в общината за отпускане на стипендии за даровити деца и очаквам да излезе решението. Тогава бих могла да ги запиша в школата“, казва майката.

Това, на което се опитвам да ги науча е, че няма значение дали ще спечелят, важното е какво вършат. Казвам им, че неуспех не съществува, че всеки опит е успех, който ги учи, разкри тя.

Директорът Таня Тонева:

Талантливите деца са гордост за училището ни

Талантливите деца са гордост за основно училище “Васил Левски”. Новината за успехите им достигна до медиите благодарение на директора Таня Тонева, която не пести суперлативи за възпитаниците си: “Никола и сестричката му близначка Марина са много артистични и търсещи натури. Покрай тях винаги е интересно, чувствителни са и заедно с останалите си съученици са създали в класа атмосфера, в която човек веднага усеща приятелството и обичта помежду им”.

Съучениците на Марина и Никола също постигат успехи, благодарение на своите усилия. “Tазгодишният победител в Зелената олимпиада, най-големият екологичен форум, също е наш третокласник, имаме и красавица във втори клас, която за една година донесе 20 златни медала от конкурси по състезателни танци. Казва се Кристина Върбанова. Ученик в първи клас - Ивайло Василев, носи вече няколко медала по Шотокан Карате До. От национални конкурси за рисунки имаме десетина награди само от началото на тази учебна година, а също и от състезания по български език, английски език и математика”, хвали се директорът Таня Тонева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл