Индия - в отделението за интензивно лечение

Премиерът Моди на конференция за инвестиции. Снимка: в. „Хинду“

Премиерът Нарендра Моди предлага малко решения, за да съживи слабата икономика на субконтинента

Икономическият растеж се понижи почти наполовина през последното тримесечие на 2019 г.

За разлика от повечето други големи икономики, представянето на годишния бюджет на Индия е голямо дело, вдъхновяващо телевизионно покритие от стена до стена , специални раздели в главните вестници и рог на развратни дискусии.

Но тази година, неуморимият шум, който обикновено заобикаля водещото правителствено икономическо изявление, липсва в действие.

Индия преживява най-тежкото си икономическо забавяне от три десетилетия. По време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, министърът на търговията в Индия увери влиянието на световната икономика, че икономиката на Индия е „готова да излети.“ Това важи само за факта, че прехвалената индийска икономика изглежда е на такова дъно, че няма къде да отиде, освен нагоре.

Настоящите икономически неволи на Индия са многостранни. Брутният вътрешен продукт на страната се очаква да нарасне на 5 процента през настоящата фискална година - най-бавното му темпо за 11 години. Растежът се забави до такава степен, че Международният валутен фонд намали оценката си за глобален растеж въз основа на резултатите на Индия. Индийският инвестиционен цикъл остава в неизвестност, като броят на задържаните проекти за капиталовложения е почти рекордно висок. Инфлацията нарасна до почти 7,5 процента, като предизвика опасения за „стагфлация“ и разтърсващите надежди, че централната банка на Индия ще намали лихвените проценти.

Колко лошо се справя икономиката на Индия в момента?

Много. Докато икономиките по света се забавят, Индия се срина: само за една година икономическият растеж се понижи почти наполовина от от 8 на 4,5 на сто през последното тримесечие на 2019 г. За развита страна това все още би било здравословен темп на растеж, но в развиваща се икономика като Индия, която се надява да извади десетки милиони от бедността и да наеме младата и нарастваща работна сила, това се усеща почти като рецесия.

Икономическите данни продължават да мигат с предупредителни знаци. Корпоративният данък и данъкът върху доходите, събран от правителството - показател за общата икономическа жизненост се очаква да спаднат през текущата фискална година за първи път от две десетилетия. Последните налични данни за цялата страна показват, че безработицата е достигнала 45-годишен връх през 2018 г., а изтекла информация от водещо проучване, провеждано веднъж на всеки пет години, сочат, че потребителските разходи спадат през 2018 г. за първи път от четири десетилетия.

Икономиката на Индия е в „отделението за интензивно лечение“. Доказателствата са просто твърде големи и твърде взаимно подкрепящи се.

Как Индия стигна до този момент?

Много зависи кого питате. Правителството, заедно с някои икономисти, твърди, че Индия е във временна криза, като икономическият растеж е потиснат от неблагоприятна среда в световен мащаб. Спадът ще приключи по-късно тази година и икономиката ще набере скорост.

Има обаче нещо по-дълбоко от цикличното забавяне на икономиката. Финансовият сектор в Индия се справя зле и е с лош дълг в сектори като недвижими имоти и инфраструктура. Лошите кредити отровиха климата за инвестиции, като накараха банките да не искат да отпускат заеми, а компаниите не се възползват от нови такива.

Планирано на върха на тази криза на финансиране е забавяне на потреблението, частично предизвикано от прекалено сложния нов национален данък върху стоки и услуги, който ограби малките предприятия, което доведе до сериозни дефицити на приходи. Недобросъвестният гамбит за 2016 г. за „демонетизиране“ на икономиката чрез обезсилване на валутните банкноти с високо деноминация в хаотичен опит за ограничаване на „черните пари“ доведе до по-нататъшно поражение в неформалния сектор на Индия. Заедно тези мерки отчасти са причина за спад в потреблението на домакинствата за първи път от 40 години насам, сочат данните на правителството.

Какво се случва след това?

Икономиката се нуждае от тласък на стимули под формата на по-високи държавни разходи, но всеки значителен ход в тази посока рискува да увеличи разминаването между публичните разходи и данъчните приходи.

Трябва да се даде повече покупателна сила в ръцете на хората, което може да означава, че фискалният дефицит, който трябва да бъде ограничен, на практика няма да бъде, но ситуацията е достатъчно сериозна, че сега наистина е моментът да се тревожим за реалната икономика, а не за фискалния дефицит. Трябва да има и разширяване на правителствената програма за гарантиране на работни места в селските райони.

Какво предлага правителството?

Правителството може да започне и с по-ограничен набор от цели: коригиране на задръстването във финансовата система и осигуряване на надеждността на държавната статистика, така че създателите на политики да могат правилно да оценят обхвата на проблема.

Бюджетът на премиера Нарендра Моди за новата година, оповестен миналата седмица, предлага само малки стъпки, за да се опита да създаде обрат. Един икономист нарече този бюджет „дим и огледала“.

Правителственият бюджет в размер на $428 млрд. за периода 2020-21 предвижда поредица от скромни инициативи, включително планирани инвестиции в нови пътища и летища и намаляване на данъка върху доходите на лицата, заедно с увеличаване на застраховката на банковите депозити, за да се успокоят клиентите, изтръпнали от възможни банкови фалити.

Най-тревожното е, че липсва голяма стимулираща програма за осигуряване на повече работни места или пари в джобовете на 1,3 милиарда жители на Индия, повечето от които почти не получават такива, чрез земеделие или работа в неформалната икономика. Освен това бюджетът не предлага допълнителна подкрепа за отслабените финансови институции в страната.

„Нашето правителство ще работи за напредването на страната, така че да можем да преминем към следващото ниво на здраве, просперитет и благополучие“, заяви финансовият министър на г-н Моди - Нирмала Ситхараман, докато обявяваше бюджета.

Какво показват данните?

Реалността обаче е съвсем друга. Признаците на икономическо бедствие са навсякъде. Хората са се върнали на две хранения на ден. Децата са оставени без мляко.

Според Центъра за мониторинг на индийската икономика безработицата е нараснала до 7,5 процента през последните три месеца на 2019 г., като най-тежко са пострадали жителите на града и младите хора.

Търсенето на нови жилища е най – слабо от четири години насам, според Knight Frank, международна консултантска компания за недвижими имоти.

Слабата икономика заплашва властта в най-голямата демокрация в света. Неотдавна неговата партия Бхаратия Джаната загуби държавни избори в два щата, включително Махаращра, дом на Мумбай, икономическата централа на страната.

В петък правителството на Моди прогнозира, че икономическият растеж ще достигне до 6,5% за фискалната година, която започва на 1 април.

Международни организации като Международния валутен фонд прогнозират по-скромен обрат. Но това е особено сложно в момента, тъй като глобалната икономика е изправена пред рискове от смъртоносната епидемия от коронавирус в Китай, излизането на Великобритания от Европейския съюз и неразрешената търговска война между САЩ и Китай.

Правителството е изправено пред най-голямото си предизвикателство от години, тъй като индийците от всички слоеве обществото излязоха на улиците, за да протестират.

Протестите започнаха през декември заради разделителния закон за гражданството, който улеснява имигрантите - освен тези, които са мюсюлмани - да станат индийски граждани. Тъй като правителството планира национално учение, за да накара всички индийци да докажат своето гражданство, демонстрантите твърдят, че защитават светските корени на Индия.

Въпреки че тези предизвикателства са значителни, те едва ли са непреодолими. Но анализаторите песимистично гледат към бързото възстановяване не заради икономиката на Индия, а заради нейната политика. Сега е по-ясно от всякога, че премиерът - който е талантлив оратор, умел маркетолог и високоефективен ръководител на проекти - не е задължително да поддържа добре формулиран макроикономически мироглед.

*Авторът е предприемач, издател на сп. „Business Club”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи