Индия и Пакистан търсят помирение

Властите в Индия и Пакистан дадоха ясни сигнали, че ще търсят начини за намаляване на напрежението помежду им, което от началото на седмицата ескалира до ръба на откритата война, предадоха световните агенции.

В изненадващ жест на помирение в четвъртък, пакистанският премиер Имран Хан обяви че Исламабад възнамерява да предаде днес на Делхи пилота, пленен ден по-рано след свалянето на изтребителя му, като жест на добра воля с желание за деескалация.

Постъпката идва след като по-рано индийската страна по собствена инициатива е връчила на Пакистан цялото досие с данните от разследването на атентата в администрираната от Индия част от Кашмир от 14 февруари, при който загинаха 40 полицаи. Атаката провокира Делхи да нанесе въздушни удари на пакистанска територия срещу база на групировката “Джаиш-е-Мохамед”, която пое отговорност за нападението.

Обявените дипломатически ходове дойдоха на фона на активните призиви от страна на Русия, Китай и ЕС за намиране на мирно решение на конфликта и няколко часа, след като президентът Доналд Тръмп обяви в Ханой, че Вашингтон посредничи активно за намаляване на напрежението.

Междувременно въоръжените сили на Индия и Пакистан продължиха да си разменят артилерийски баражи по цялото протежение на линията на контрол в Кашмир в нощта и през деня в четвъртък.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят