Индонезия блесва в Квадрат 500

Представителната колекция е експонирана в зала 20 на Квадрат 500, ул. „19-ти Февруари” № 1. Вход - откъм бул. „Васил Левски”.

Уникална изложба с предмети от бита и културата на далечната държава

Министрите Банов и Марсуди откриват експозицията днес

Министърът на културата Боил Банов и министърът на външните работи на Република Индонезия г-жа Ретно Марсуди откриват днес Индонезийска представителна колекция - дарение за Музея.

Това ще се случи от 14.20 ч. в Национална галерия - Квадрат 500 в столицата в присъствието на посланика на Република Индонезия у нас - Н. Пр. г-жа Сри Астари Расджид, която е вдъхновител и инициатор на дарението.

До момента в колекцията на Квадрат 500 не е имало предмети от бита и културата от далечната държава. Текстил, бижута от злато и сребро от различни етноси и острови, съдове за церемонии и съхранение на храна и кукли от индонезийския традиционен театър на сенките са само някои от ценните близо 30 предмета, представящи райони от о. Суматра до индонезийска Папуа. Ръчно рисуваният текстил, наричан батик, е национална гордост на Индонезия и от 2009 г. е обявен от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства